За лидер, който е изиграл ключова роля в управлението на

...
За лидер, който е изиграл ключова роля в управлението на
Коментари Харесай

С Меркел зад волана, Европа е изправена пред криза на много фронтове

За водач, който е изиграл основна роля в ръководството на Европа при превъзмогването на два стопански колапса, огромна мигранска рецесия и във време на обтегнати връзки с Русия, последните години от ръководството на Ангела Меркел като канцлер на Германия могат да бъдат най-впечатляващите, написа Блумбърг.

Днес Германия пое 6-месечното ротационно председателство на Съвета на Европейския съюз. Това се случва на фона на прогноза, че стопанската система на блока ще се свие с 7,4% през 2020 година Обединеното кралство към този момент напусна Европейски Съюз (макар че сега тече преходният интервал след Брекзит, който изтича на 31 декември), а доста страни изпитват големи усложнения в битката са ковид. Всичко това се случва при в допълнение утежняващите условия на предстояща ескалация в комерсиалните връзки със Съединени американски щати, които могат да наложат цени за милиарди $ върху вносни артикули от Европейски Съюз.

„ Наясно сме, че упованията от немското председателство са огромни “, съобщи Меркел в събота. Какво има поради немския канцлер?

Възстановяването от пандемията и страха от втора вълна

Меркел играе основна роля в полемиките за приемането на радикалния проект за възобновяване на европейската стопанска система. Предложението на Европейската комисия планува евакуиране на заем на стойност 750 милиарда евро от интернационалните пазари, които по-късно да бъдат разпределени на страните членки под формата на грантове и заеми. Най-засегнатите страни, като Италия и Испания, ще получат максимален дял от финансовата помощ.

Възстановителният проект сигурно ще господства първия месец от немското председателство, като неговото приемане е усложнено от огромната финансова дупка, оставена от Англия.

Спасителният пакет би трябвало да утвърден единомислещо от всички страни членки, както и от Европейския парламент, с цел да се трансформира в действителност. Това обаче ще изисква доста взаимни отстъпки, като европейските лагери още веднъж са разграничени на Юг, Север и Изток. Основната съпротива на проекта идва от т.нар „ Пестелива четворка “ - Австрия, Нидерландия, Швеция и Дания. Тези страни избират финансовата поддръжка да бъде напълно под формата на заеми - без грантове и без вдишване на общ европейски дълг.

Все по-близо до поемането на общ европейски дълг

„ Нашата цел е да реализираме съглашение през юли. Очакваме нещата да се наредят “, съобщи външният министър на Германия Хайко Маас пред публичния ефирен оператор ZDF.

„ Важно е страни като Испания и Италия, които бяха удари изключително мощно, да имат достъп до тези средства. Те няма да им бъдат от изгода, в случай че договарянето трае още няколко седмици. За това е значимо да реализираме съглашение за всички тези финансови принадлежности допустимо най-скоро “.

Какъв би трябвало да бъде методът на Европейски Съюз, който се озова по средата на спора сред Съединени американски щати и Китай?

Призивът на Меркел за по-независим и суверен Европейски съюз е ориентиран частично към Китай. Германският водач от много време пробва да реализира прогрес по съглашение за взаимната отбрана на вложенията с Китай, което трябваше да се трансформира в главната тематика на плануваната за септември среща на върха Европейски Съюз - Китай. Засега обаче не е реализиран триумф.

Не би трябвало да забравяме и идните президентски избори в Съединени американски щати, които могат да донесат нови главоболия на Германия. Отношенията сред сегашния американски държавен глава Доналд Тръмп и Меркел не са изключително положителни, като вижданията на двамата водачи се разминават по доста въпроси, в това число договорката с Иран, търговията и метода в битката с пандемията от короанвирус (ЕС няма да позволява американски жители на своята територия и след 1 юли, когато се анулират рестриктивните мерки за редица трети страни). Въпросът е дали Меркел ще влезе в борба с Тръмп или ще избра да изчака до ноември, когато в Белия дом може да се настани Джо Байдън?

Веригите за доставки бяха прекратени, а търговията не може да чака

Търговският дневен ред на Европейски Съюз е изпълнен с рискови сюжети и клопки. Тази година европейските управници ще би трябвало по едно и също време да предоговарят комерсиалните връзки с Англия след приключването на преходния интервал след Брекзит и да работят по възобновяването на икономическата интензивност в блока и възобновяване на веригите за доставки. Всичко това, несъмнено, се случва на фона на предстоящи американски мита върху вноса на артикули от Европа.

Поетите задължения по амбициозната „ Зелена договорка “

Най-голямото предизвикателство за Германия ще бъде да сплоти европейските държавни управления да реализират съглашение за проектозакон, който да направи необратима поставената цел Европейски Съюз да реализира климатична индиферентност до 2050 година Тази цел е в действителност амбициозна, като се имат поради националните разлики по редица въпроси, вариращи от желаните енергийни източници, индустриалното развиване и прехода към чиста сила във време, когато парите са нищожни.

Сбогуване със остарял другар

Макар че председателството на Европейски Съюз няма изключително влиние върху договарянията за Брекзит, фактът, че последните полемики по тематиката ще се проведат по време на 6-месечното немско управление дава на британците спомагателна вяра, защото те постоянно са гледали на Меркел като на индивида, който може да помогне за излизане от безизходицата.

Макар че Меркел няма да одобри договорка непременно и несъмнено няма да утвърди решение, което ще подкопае устоите на единния пазар, тя ще направи всичко по силите си за реализиране на комерсиално съглашение с Англия преди края на годината. Това ще бъде част от нейното завещание.

Проблеми вкъщи

Меркел е изправена и пред нова локална рецесия – счетоводния скандал, който потопи Wirecard и изкара нескрито пропуските на немските регулатори.

До момента немският водач не е отделяла изключително внимание на един от най-големите корпоративни провали от десетилетия. Въпреки множеството сигнали от най-различни източници, немските органи за финансов контрол не са докладвали счетоводни нередности в изпадналия в еплатежоспособност снабдител на платежни услуги Wirecard.

Брюксел ще се заеме с немският финансов орган BaFin за позволените неточности при надзора на Wirecard. В взаимозависимост от предварителното следствие, Европейската комисия ще реши дали стартира цялостно следствие против BaFin за нарушение на европейското законодателство за финансова отчетност. Това на процедура ще трансформира немския проблем в европейски.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР