За левите избиратели, за социалистите и симпатизантите на БСП, 2

...
За левите избиратели, за социалистите и симпатизантите на БСП, 2
Коментари Харесай

Конгрес сега или продължаваме пропадането

За левите гласоподаватели, за социалистите и симпатизантите на Българска социалистическа партия, 2 октомври 2022 година ще остане като най-срамният ден от новата ни история. На четвърти предварителни избори БСП-Нинова бележи рекордно ниски резултати: 4 април 2021 година – 480 146 гласа; 11 юли 2021 година – 365 695 гласа; 14 ноември 2021 година – 267 817 гласа; 2 октомври 2022 година – 232 338 гласа (пета политическа мощ с едвам 9,30% подкрепа).

И не, за този резултат не са „ отговорни “ ниската изборна интензивност и отвращението към политическата система. Тъкмо противоположното – политиците са отговорни, че хората са пасивни или избират антисистемни субекти. А отговорността на Българска социалистическа партия е два пъти по-голяма, като единствената лява партия и то със 130-годишна история!

Ден след изборите Нинова гордо изясни, че партията стои устойчиво. Отчете като триумф това, че е прескочила 4-процентовата преграда. Успокои, че никой няма да подава оставки. Подчерта, че няма да има никакви сделки с ГЕРБ и Движение за права и свободи за съдружни, експертни или други държавни управления. И напомни, че в този момент отговорността е напълно в ръцете на първата политическа мощ. Така съвсем буквално повтори тезите на Продължаваме Промяната и на водачът на Демократична България. Очевидна е координацията в опорните точки и желанието за нови избори, на които трите обединения се надяват на по-добър резултат, с цел да ръководят още веднъж дружно.

Сметките обаче може да се окажат криви. Възможно е сходен опит да генерира по-голяма поддръжка за Политическа партия и Демократична България, само че при забележителния отрицателен тренд на Българска социалистическа партия, едни нови избори неизбежно ще я свлекат на дъното. Знаем, че на „ Позитано “ от дълго време не се интересуват от резултатите и от престижа на партията. Интересуват се само от властта, въпреки и да я употребяват единствено няколко месеца. Защото по толкоз ще устоя всеки нечистоплътно пригоден кабинет оттук насетне.

Предстои всички политически одиозни котерии в България да станат заедно непотребни, тъй като цинично подменят дълга си към жителите със личните си користни сметки. Този развой, съвсем неизбежно ще приключи с „ национално виновен “ апел за Велико национално заседание, промяна на Конституцията и предложение за президентска, полупрезидентска или най-малко 7/8 президентска република. А дали в новата Конституция ще написа, че България е „ демократична, правова и обществена страна “ на никого към този момент няма да прави усещане. Така както от дълго време този въпрос не занимава БСП-Нинова, които, захласнати от гонитба на властта, повлякоха и цялата страна със себе си.

След 2 октомври управлението на Българска социалистическа партия дефинитивно се делигитимира пред българските социалисти и симпатизанти. За последните шест години партията загуби стотици хиляди гласове, тъй като загуби себе си – към този момент не е главната опция на неолибералната десница; не е партията бранител и представител на първо място на хората на наемния труд; не е въплъщение на демократизма, а на властническото начало. Нещо повече. Свидетели сме на невиждана обстановка – в никакъв случай не е имала ръководител, който по време на акция очевидно да пропагандира за други (и то десни!) обединения. По Устав за сходно държание следва изключване. Оставката обаче е излаз за хора с възприятие за отговорност и социалистически морал, каквито в моментното управление изцяло отсъстват.

Незабавен Конгрес и ново управление! Това е единственият, въпреки и най-малък късмет, за друг сюжет за бъдещето. Иначе – Продължаваме Пропадането.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР