За компромисен премиер е спряган лидерът на Български възход и

...
За компромисен премиер е спряган лидерът на Български възход и
Коментари Харесай

Надежди за кабинет на „статуквото“ с трети мандат на Янев и „пай“ за президента

За компромисен министър председател е спряган водачът на " Български напредък " и даже служебният министър-председател Гълъб Донев

Все още има съществени шансове за сформиране на държавно управление в границите на това Народно заседание. Това считат депутати от разнообразни парламентарни групи , сподели изследване на „ Флагман “.  Погледите са ориентирани най-много към третия изследователски мандат, който се чака да бъде даден на най-малката група в Народното събрание – тази на „ Български напредък “ (БВ) на Стефан Янев.

„ Ще има държавно управление. Янев може да е министър председателят “ , отсече народен представител от „ Българска социалистическа партия за България “. Той въпреки всичко призна, че мнението му по-скоро е основано на персонално чувство, а не толкоз на водени съответни диалози зад кулисите.

В Българска социалистическа партия установяват, че връзките им с досегашните им сътрудници от „ Продължаваме промяната “ (ПП) и „ Демократична България “ (ДБ) са доста влошени . От по-голямата групировка – тази на Политическа партия, даже сложиха ултиматум, че няма да водят договаряния за общо ръководство с Българска социалистическа партия, в случай че социалистите не отдръпват поддръжката си за връщането на хартиената бюлетина.

По този мотив партията на Корнелия Нинова е упреквана, че към този момент е част от „ хартиена коалиция “ дружно с ГЕРБ и Движение за права и свободи . И това не наподобява да е надалеч от истината. В Българска социалистическа партия си дават сметка, че обстановката се трансформира и че в случай че желаят да влязат отново във властта, то може би ще би трябвало да се преориентират още веднъж към „ статуквото “.

Според народен представител от Демократична България допустимата формула, която Нинова може би ще преглътне, е да се образува „ кабинет на спасението “ с мандата на БВ . Очаква се в него да няма ярки политически лица. Така ще може да се отговори ненапълно на обвиняванията за коалиция с ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Подготовката на процеса почнал още с компромисния избор на ръководителя на Народното събрание Вежди Рашидов с гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и БВ.

До митингите против хартиената бюлетина предходната седмица имало даже дейни диалози за ръководство с третия мандат в този формат. Митингът в София, който събра няколко хиляди индивида, обаче довел до прочут ужас у ГЕРБ. Но въпреки всичко концепцията за ръководство на коалиция „ Рашидов “ не пропаднала изцяло . Имало единствено тактическо оттегляне от нея, а диалозите били краткотрайно „ замразени “.

Очаквало се къс в възможното държавно управление да получи и президентът. Така той щял да бъде стимулиран да даде третия мандат на Стефан Янев. В името на консенсуса Руме н Радев щял да има няколко министри – евентуално от сегашния длъжностен кабинет. Не се изключва даже и като компромисен вид министър председател да остане Гълъб Донев.

За да има постоянно държавно управление, с изключение на Българска социалистическа партия обаче ще би трябвало да бъде съществено стимулиран и водачът на най-голямата групировка ГЕРБ Бойко Борисов . Представител на партията му разяснява, че те желаят в ръководството да бъде въвлечена и „ Демократична България “ (ДБ). Това ще е стъпка към излизането на ГЕРБ от изолацията, която й пречи да влезе в естествена коалиция, която тя да лидира.

От Демократична България обаче въобще нямат такава настройка. Те значително се водят от държанието на „ Продължаваме промяната “, които са в позиция на радикални съперници на ГЕРБ.

Политическа партия и Демократична България тази седмица оповестиха подготвеност да излъчат кабинет на малцинството с втория мандат . Те обаче сложиха съвсем невъзможни условия, които минират тази опция в зародиш.

Депутат от Политическа партия разяснява пред „ Флагман “, че Демократична България не биха влезнали в играта с третия мандат, което би разколебало и ГЕРБ да се включи в нея . Бойко Борисов и компания ще би трябвало да изясняват за какво са влезнали в коалиция с някогашните комунисти от Българска социалистическа партия, от които сякаш ни пазят толкоз години . Освен това ГЕРБ следва да свикат и Национално заседание, което да анулира решението да не се влиза в общо ръководство със соцпартията, а това ще изисква софтуерно време.

Ако в околните седмици дружно с настъпването на зимата обаче се изострят кризите у нас и в района, компромисната коалиция ще може да бъде оправдана доста по-лесно. 

Все отново в крайна сметка може би Борисов ще реши, че е по-добре да се отиде на следващи предварителни избори по новите правила – с хартиени бюлетини и ръчно преброяване на машинните разписки, което се чака да даде бонус “ за партиите на статуквото. И това сякаш остава най-вероятният излаз от обстановката. 

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР