За компаниите, които биха искали да разширят екипите си с

...
За компаниите, които биха искали да разширят екипите си с
Коментари Харесай

На какво да обърнем внимание, когато търсим служител от чужбина

За фирмите, които биха желали да разширят екипите си с жители на други страни, ние от подготвихме тази публикация, която да е в помощ, ако за първи път се сблъсквате с тази процедура. В предходната ни публикация към този момент разгледахме примерния бюджет, който ще ни е нужен, а в този момент бихме желали да ви дадем и някои потребни препоръки от професионална и даже човешка позиция, които да са ви от изгода по време на процеса по релокация в България.

Вярваме, че всички ще се съгласим, че колкото и човек да е отзивчив и адаптивен, преместването в друга страна не е елементарно начинание. Още по-предизвикателно е, когато родината ни е на другия завършек на света и с изключение на с културните разлики, езиковата преграда и всички новости, би трябвало да се преборим и с носталгията. Затова и първият ни съвет е: когато изберете претендент от чужбина, първо се запитайте какво вие бихте желали да знаете на негово място, от какво вие бихте имали потребност и по какъв начин желаете да ви оказват помощ, с цел да се чувствате по-спокойни и признати. Всички се стараем да даваме най-хубавото от себе си в професионален проект, само че практиката ни е научила, че човешкото и добросърдечно отношение към различен човек може да победи бонус, който една компания може да предложи. Съветваме ви да се постараете още първоначално чужденецът да се почувства подсилен и да знае, че може да разчита на вас.

От практична и професионална позиция, може да се възползвате от следните препоръки:
Определете съответната служба за претендента, какво обучение има, какъв е предходният му опит и за какъв интервал от време релативно бихте желали да го наемете – това ще ви помогне най-бързо и тъкмо да се дефинира каква ще е подобаващата процедура за кандидатстване за позволение за престояване и работа (когато приказваме за жители на страни отвън ЕС) и надлежно ще ви даде по-голяма изясненост за небходимото време и бюджет. Снимка: iStock

Определете по кое време бихте желали да стартира работа - тази точка е относителна, защото за претенденти от страни отвън Европейски Съюз, следва да се пресметне и нужното време за приемане на нужните разрешителни за работа, виза и престояване, както и действителното пренасяне. Има разнообразни специфики според от подобаващата процедура и съответния претендент, несъмнено. Важно е да отбележим, че жители на страни отвън Европейски Съюз нямат право да стартират работа в България преди да имат нужните за задачата документи.Вземете под внимание, че трудовите контракти на чужденци от трети страни са срочни и продължителността им е обвързана с разрешението за престояване и работа. Също по този начин Кодексът на труда е годен и за жителите на други страни, които са наети при вас.Изключение прави опцията за командироване в чужбина. Разрешението за работа и престояване на жители на трети страни се дава за съответен шеф и съответно работно място в България.Освен от документална подготовка, служителят ще има потребност и от място за живеене и пренасяне на багажа. Разбира се, организацията може и да не зависи от вас, а да се обърнете към експерти, само че препоръките и насоките ви ще са от помощ.

Снимка: iStock Друг значим миг е дали определеният експерт ще се мести в страната със фамилията си или ще е самичък. Обърнете внимание на тази точка, защото, както знаем, фамилията е преди всичко и в случай че желаете да подкрепите кандидатата, то би било потребно в случай че сте в помощ и на неговото семейство.Ако служителят ви ще се мести в България с децата си, то даване на информация за учебната система в страната и опциите, които се оферират, по всяка възможност ще са една от най-важните точки за фамилията. Изучаването на български език също е постоянно търсена информация.Определете бюджет, който компанията би предоставила за преместването на бъдещия ви сътрудник. Това ще помогне и на компанията, ако зародят непредвидени разноски, а ще е от изгода и за самия експат, защото ще може да дефинира и разпредели разноските си авансово. Съветваме ви да не оставяте този въпрос за бъдещи разисквания, а да го определите първоначално, с цел да избегнете разочарования и различия. Финансовата страна на една релокация е значим въпрос и за двете страни.Запознайте го с България и по-конкретно с града, в който ще живее. Наред с целия документален и учредителен развой, който изисква централизация, се случва да се пропусне този подробност, който е много значим. Дори и дребните детайлности ще са от изключителна изгода за човек, който в никакъв случай не е бил в страната. Например: какъв превоз може да се използва; по какъв начин се заплаща за градски транспорт; какви развлечения има във вашия град; допустимо ли е да се заплаща с карта на по-голяма част от местата; коя таксиметрова компания ще препоръчате; кои елементи на града препоръчвате; кои са националните празници и всичко, което вие самите бихте желали да знаете на негово място. Разбира се, че в интернет може да се откри тази информация, само че обстоятелството, че предоставяте персонални препоръки и сте помислили за вероятните въпроси преди да ви бъдат заложени, са скъпа помощ и демонстрация на угриженост и поддръжка. Както към този момент споменахме, човешкото отношение се цени високо.
Снимка: iStock
Преди идването на претендента в България, предлагаме да се запознаете и с културата на личната му страна и значимите празници и традиции. Това е още една демонстрация на заинтригуваност и внимание, която ще помогне за по-бързото адаптиране в новата страна и присъединението към вашата общественост.
Най-важният съгласно нас съвет, който е и наша философия, е да се стараем да се слагаме на мястото на отсрещната страна и да работим за оптималното успокоение на експатите и работодателите им. Никой не може да дефинира с акуратност потребностите на индивида против нас и няма една обща формула за сполучливо пренасяне, защото хората сме разнообразни, само че горните препоръки ще са потребни както на шеф, по този начин и на предстоящ чиновник. А бързата акомодация в новата среда ще помогне на определения от вас експерт оптимално бързо да стане част от екипа и да способства за развиването на компанията ви.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР