За Коледа има написани много приказки. Тук обаче става дума

...
За Коледа има написани много приказки. Тук обаче става дума
Коментари Харесай

Футболният мач, който спря войната на Коледа

За Коледа има написани доста приказки. Тук обаче става дума за същинска история, случила се преди повече от 100 години - на 25 декември 1914 година Мястото за празнуване на Рождество Христово е най-необичайното и мъчно може да се свърже с празник. Това е Западният фронт на Първата международна война. Денят е прочут в историята като Коледното помирение.

Преди три години се организираха редица събития, с които беше маркирана стогодишнината от футболната среща по време на Коледното помирение. Беше открит специфичен монумент, игра се възпоменателен футболен мач. УЕФА направи специфичен петминутен клип, в който звезди на модерни футбол като Уейн Рууни, Филип Лам, Юго Льорис, Бастиан Швайнщайгер и Гарет Бейл четат писмата на бойци от Първата международна война, в които се приказва за събитието със стогодишна отминалост. Участват и футболни митове като Боби Чарлтън, Паул Брайтнер, Дидие Дешан и тогавашният президент на УЕФА Мишел Платини.

 Всичко стартира предната вечер (24 декември 1914 г.), когато немските войски стартират да украсяват своите окопи и барикади. Пеят коледни песни. Англичаните от другата страна им отвръщат със същото. Последва необявено от нито една от двете враждуващи армии помирение. То продължава 24 часа. През това време бойците разменят дарове в пространството сред техните окопи, които от време на време са отдалечени на едвам 100 метра. Мъртвите тела в ничията земя са заровени.

На едно от всичките места на Коледно помирение един против различен са Бекширският полк на английската войска и 133-и саксонски полк на немската армия. Те даже изиграват футболен дуел. Трудно е да се назова същински мач. Теренът е заледен и неравномерен, посипан с ями от артилерийски снаряди. Навсякъде има огради с бодлива тел. Още по-зловещи са останките от човешки тела. Двата тима са формирани от по 50 индивида. Всеки, който е изискал да взе участие във футболния дуел е можел да го стори. В края немците печелят с 3:2. Резултатът и провеждането на мача са отразени от авторитетния в. “Таймс ”, който разгласява писмото на майор от британския медицински корпус.

“Това не беше нормален мач. По-скоро голяма навалица хора риташе топка. Имаше по към 50 индивида от всяка страна. Аз също взех присъединяване, защото обичам футбола. Не помня какъв брой дълго продължи срещата, може би към един час. Донесоха една топка от нашите окопи. Този мач бе едно същинско и доста необичайно знамение ”, споделя в спомените си ветеранът от английската войска Бърти Фелстед. Той умира на 106-годишна възраст на 22 юли 2001 година, като по това време е единственият жив очевидец на Коледното помирение.

 Според информациите на доста други места по фронта също са извършени футболни срещи. В множеството случаи не е имало същински топки. Използвани са кълба, направени от войнишки шапки, или тенекиени кутии. На някои места вместо греди са употребявани насъбрани една върху друга няколко каски.

През идващите години на войната също се случва да има прекъсване на огъня за Коледа. Това става освен на Западния фронт, само че и по всички останали места, където бушува Първата международна война. В днешно време Коледното помирение се отбелязва всяка година във Франция. Това обаче става през ноември. Всеки път мястото е друго, само че непроменяемо остава провеждането на възпоменателен мач.

В редица случаи футболни срещи да били мотив за вълнения. Дори през 1969 година избухва война сред Хондурас и Салвадор поради подготовка за Мондиал’70 сред двете страни. Тук обаче стана дума за обединителната страна на спорта. Коледа, празникът на християнската обич, накара смъртни врагове да играят футбол дружно и да прекарат няколко часа като същински другари.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ
 

 
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР