За Китай гостуването на Ким Чен Ун през март бе

...
За Китай гостуването на Ким Чен Ун през март бе
Коментари Харесай

Близо ли е мирът в Корея

За Китай гостуването на Ким Чен Ун през март бе значимо, тъй като акцентира връзките сред двете страни, макар интервалите на охлаждане в последните години

© Reuters Още по тематиката
Вторият кабинет на Тръмп

Последните промени в екипа на президента ще повлияят на посоката на външната политика на Съединени американски щати
5 апр 2018
Лидерите на Северна и Южна Корея се договориха за среща
29 мар 2018
Мнения Daily: Кой е Джон Болтън - новият " ястреб " на Тръмп

И още: Борисов и неговият другар Тайпи; Данък добавена стойност драмата в исторически подтекст
25 мар 2018
Опасният нов свят

Русия и Съединени американски щати се превъоръжават интензивно, а нуклеарната изразителност се връща към времената на студената война
9 мар 2018
Шин Бунам: Трябва да сме подготвени за обединяване и за жертвите, които идват с него

Посланикът на Република Корея в България пред " Капитал " за Северна Корея, технологиите и еко-страната на олимпиадата в Пьонгчанг
9 фев 2018
Северна Корея изстреля балистична ракета и твърди, че може да доближи Съединени американски щати

След двумесечно мъртвило следващата провокация на режима на Ким Чен Ун ускорява интернационалното напрежение
29 ное 2017
Ким против Тръмп, или по какъв начин престанах да се опасявам и обикнах бомбата*

Макар някои да съпоставят броженията на Корейския полуостров с Кубинската ракетна рецесия от 1960-те, обстановката надалеч не е толкоз взривоопасна
11 авг 2017 :
- След двегодишно утежняване на връзките поради нуклеарната стратегия на КНДР облаците над Корейския полуостров като че ли се разсейват
- Срещата сред президента на Южна Корея Мун Дже-ин и севернокорейския водач Ким Чен Ун би трябвало да приготви почвата за диалозите сред Ким и Доналд Тръмп през май
- Пекин няма да разреши да остане маргинализиран и се включва все по-активно в процеса по помиряване на полуострова, с цел да резервира въздействието си над ПхенянКакво се случва на Корейския полуостров? Допреди няколко месеца изглеждаше като че ли над него тегне опасност от нуклеарна война. На всеки няколко седмици режимът на Корейската народнодемократична република (КНДР) изстрелваше нов залп ракети с все по-дълъг обхват или пък правеше нов, все по-мощен нуклеарен опит. Тягостната атмосфера бе в допълнение влошавана от размяната на заплашителни Twitter постове сред президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп и севернокорейския водач Ким Чен Ун. Първият твърдеше, че страната му " няма да има различен избор, с изключение на да унищожи изцяло Северна Корея ", а вторият му отговаряше, че е " умоповреден изглупял дъртак ".

Изведнъж от към три месеца насам напрежението стартира да спада – севернокорейски и южнокорейски спортисти се явиха дружно на олимпиадата в Пьончан, заприказва се за двустранни срещи – сред КНДР и Република Корея, а по-късно даже и за такава сред Ким и Тръмп. А просевернокорейският японски вестник Choson Sinbo написа по какъв начин Тръмп, " който твърди, че е " занаятчия на покупко-продажбите ", може да предотврати повторението на неуспехите на предходните американски администрации ", несъмнено, с вещата помощ на Ким.

Междувременно севернокорейският водач внезапно стартира да гради " естествен " имидж, контрапункт на считаното за ирационално държание от последните години. Първо отиде на спектакъл със сестра си и брачната половинка си по време на визитата си в Пекин в края на март, а по-късно си направи селфи с гостуващата в Пхенян корейска поп тайфа Red Velvet. " За пръв път имаме среща на върха освен сред КНДР и Република Корея, само че и сред КНДР и Съединени американски щати " - Шин Бунам, дипломат на Република Корея в БългарияНо дали тази алегорична смяна на политиката ще докара до истински пробив в мирните договаряния на Корейския полуостров? Или ще се повтори цикълът от десетилетието след 2000 година, когато КНДР под ръководството на Ким Чен Ир разчупи интернационалната изолираност и стартира да натрупа стопански облаги както от другарски настроените страни като Русия и Китай, по този начин и от враговете си в лицето на Япония и Съединени американски щати единствено с цел да канализира ресурсите към нуклеарната си и ракетна стратегия?

Между вярата и скептицизма

Трудно е да се планува изходът на тези срещи, само че погледът към мотивацията на главните настоящи лица може да покаже какви са разновидностите. Първо, значимо е да се разбере по какъв начин се стигна дотук и за какво тъкмо в този момент. Според посланика на Република Корея в България Шин Бунам мотивът е олимпиадата и сполучливото й потребление като дипломатически инструмент, а първопричината – постепенният триумф на глобите. " КНДР направиха подобен самоуверен ход, тъй като осъзнават опцията за помиряване на полуострова. Много специалисти настояват, че глобите стартират да имат резултат, и то освен върху елементарните хора, само че и измежду висшата класа партийни севернокорейци и това е повлияло на решението им да седнат на преговорната маса ", споделя посланикът пред " Капитал ".

Патрик Макийкърн от азиатската стратегия на основания във Вашингтон Wilson Center също счита, че глобите постепенно стартират да работят, само че слага акцента другаде. " Няма икономическа суматоха в Северна Корея, Ким не е изправен до стената, даже наподобява, че влиза в договарянията от позицията на силата. Той бе този, който предложи срещите със Сеул и Вашингтон, не противоположното. И го направи, откакто разгласи успеха си при завършването на нуклеарната пргорама ", показва Макийкърн пред " Капитал ",

Това кара някои анализатори да считат, че задачата на Ким Чен Ун е да максимализира изгодите в миг, в който страната е изцяло изолирана. " Във външнополитическите кръгове витае мнението, че стратегическите планове на КНДР са да резервира придобивките си от 2016-2017 година на нуклеарния фронт, като опита да усъвършенства икономическата си позиция посредством дипломация ", споделя през " Капитал " Кристофър Грийн, старши консултант към International Crisis Group (ICG) за Корейския полуостров.

Корейският дипломат в София обаче е безапелационен, че до рухване на глобите няма по какъв начин да се стигне толкоз бързо. " На срещата на върха не чакаме да бъдат реализирани никакви съответни отстъпки. Международната общественост към момента държи глобите да останат, до момента в който не се реализиран по-сериозни договорености по отношение на денуклеаризацията на полуострова на по-късен стадий ", споделя той. И въпреки всичко желанието за намаляване на глобите значително изяснява дипломатическата атака на Северна Корея. Но с цел да се случи това, е нужна положителната воля на суперсилите – Китай и Съединени американски щати.

Никой не заобикаля Китайската стена

За Китай гостуването на Ким през март бе значимо по няколко аргументи. Първо, то акцентира връзките сред двете страни (които са единствените съюзнически сили една на друга) макар интервалите на охлаждане в последните години. Второ, сподели, че нищо на полуострова не може да се случи без благоволението на Пекин. И трето, че Китай няма желание да отстъпва въздействието си върху Северна Корея и както може да глоби наедно с останалите играчи, по този начин и бързо може да подаде ръка на Пхенян.

" Ключовият получател за Китай е домашната аудитория. Срещата в Пекин даде опция на президента Си да показва почтителността на Ким, който му показва както персонално почитание, по този начин и значимия статут на Китай. За интернационалната аудитория пък това бе сигнал, че макар ужасните двустранни връзки в последните години Китай към момента има мощно въздействие върху КНДР и ползите на страната не могат да бъдат пренебрегнати по време на договаряния ", споделя пред " Капитал " Майкъл Ковриг, старши консултант към ICG за Североизточна Азия.

Но съгласно него стоплянето не трябва да се интерпретира като фундаментална смяна. " Китай се съгласи на среща по стратегически съображения и даде на Ким тази чест, тъй като желае да подсигури позицията си в развиващия се дипломатически танц, " показва Ковриг.

За севернокорейския водач гостуването в Пекин бе още една стъпка към излизането от цялостната интернационална изолираност. Според Кристофър Грийн визитата през март е дала на Ким опцията да чуе от Си Дзинпин какво мисли Китай по отношение на бъдещия междукорейски разговор, както и за този сред КНДР и Съединени американски щати. " Сега е несъмнено, че Северна Корея няма да отиде на тези срещи като единствената страна без съдружници - ще забележим КНДР, Китай и Русия от едната страна и Съединени американски щати, Япония и Южна Корея от другата. Като се има поради, че множеството районни сили, може би като се изключи Русия, бяха против КНДР през 2017 година, това може да се смята за триумф на Пхенян ", прибавя Грийн.

От друга страна, откакто Тръмп се заобиколи с външнополитически ястреби при последните разбърквания в екипа си, Китай се тормози, че една провалена среща може да докара до нов цикъл от закани за война и в допълнение ескалиране на провокациите. " Другият вид е вероятно сполучливо рестартиране на двустранните договаряния да докара до маргинализирането на Пекин и надлежно до договорка, която не е в интерес на Китай ", споделя Майкъл Ковриг.

В Пекин има разнообразни отзиви кое е по-вероятно, счита той. " Някои китайски анализатори считат, че страната е в позиция на силата и може да остане спокойна и деликатна, само че други се опасяват от непредвидимостта на Тръмп ", показва Ковриг.

От своя страна южнокорейският дипломат в София по-скоро е оптимистичен за ролята на Съединени американски щати в мирните договаряния: " Мисля, че Тръмп е повече предприемач, в сравнение с политик, и обича да поема огромни опасности, които могат да му доведат висока възвращаемост. "

Междукорейската среща

Но преди да се стигне до разговора с Тръмп, Ким би трябвало да премине през срещата с Мун Дже ин на 27 април. " За пръв път имаме среща на върха освен сред КНДР и Република Корея, само че и сред КНДР и Съединени американски щати ", напомня дипломат Шин Бунам. И прибавя, че се отварят неповторими благоприятни условия: " Преди разчитахме единствено на механически разговор. Този път методът към договарянията ще е друг. Ще комбинираме диалози на лидерско равнище и такива, уговарящи техническите елементи. " По думите му главната цел на срещите на върха ще е да изградят доверие и това е основно.

Патрик Макийкърн счита, че в действителност Ким Чен Ун се пробва да употребява Сеул като лост, с който да доближи до Вашингтон. " Дневният ред на междукорейската среща включва основаването на гореща телефонна линия сред водачите на полуострова, която да усъвършенства спешната връзка, както и характерни резултати по връзки на културния и спортния продан. Но Ким не посети Пекин, с цел да се съветва с Китай за това ", споделя Макийкърн.

Според него, с цел да се продължи напред, всички страни би трябвало да подходят реалистично. " Разбирането на мотивацията и логиката на психиката на другата страна е основна за триумфа на срещата през април, а всевъзможни неуместни упования могат да доведат до задънена улица и даже да провалят срещата КНДР - Съединени американски щати ", показва анализаторът от ICG.

Всъщност въпросът е дали могат да бъдат построени задоволително мощни механизми за надзор и съдействие на икономическия фронт, които да лимитират нуклеарните упоритости на Пхенян. Или Северна Корея ще излезе като победител от " размразяването " и ще реализира финалната си цел – пълноценна нуклеарна и ракетна стратегия, с която след това всичките ѝ съседи ще би трябвало да се преценяват.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР