За капучиното вече разказахме, че има австрийски корени, но италианците

...
За капучиното вече разказахме, че има австрийски корени, но италианците
Коментари Харесай

Кафето, което се пие най-много в Америка

За капучиното към този момент разказахме, че има австрийски корени, само че италианците са тези, които могат да се похвалят, че са го разпространявали по света. За още един тип кафе обаче те могат да си припишат заслугите.

Италианците са основатели и на латето. Факт е, че то е тяхно откритие, само че пък е много любопитно, че въобще не са замисляли те самите да си го пият. Кафето лате в действителност им е хрумнало да оферират на американски туристи, когато са го основали още през 1867 година

Тази концепция е била комерсиална и добре премислена, защото на американците италианското капучино просто им се е коствало мощно. За да бъде облекчен усетът на кафето, рецептата за капучино е била надградена, тъй че да се получи една по-млечна версия на кафе - а точно - лате.
 Снимка 587841
 

То се сервира във висока чаша, постоянно стъклена, за разлика от капучиното, което нормално е в разлата порцеланова чаша. При приготвянето му пък не се изискват каквито и да било тънкости, а просто повече внимание към млякото. Освен еспресото, несъмнено, то е също наложителна съставна част, с цел да си създадем напитката.

За да уцелим мярката с млякото, би трябвало да го затоплим добре, като в чашата по-късно сипваме по-голямата част от него, а от пяната оставяме от горната страна единствено тъничък пласт.

Така приготвено, латето се трансформира в харесвана от американците напитка, при която усетът на кафето е добре затулен, а млякото изпъква. Латето би се харесало още и на всеки, който не държи толкоз да усети наситения усет на еспресото, само че пък не желае да се лиши от енергизиращото деяние на кофеина.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР