За живота си в контролираните от „Ислямска държава” територии в

...
За живота си в контролираните от „Ислямска държава” територии в
Коментари Харесай

Булка на „Ислямска държава”: Виждах отрязани глави, но това не ме смути

За живота си в следените от „ Ислямска държава” територии в Сирия описа 19-годишната Шамима Бегум, която през 2015 година дружно с още две ученички избяга от Обединеното кралство в Сирия, с цел да стане младоженка на ислямистите.

За пръв път от три години Бегум проговаря обществено за събитията, които ѝ се случиха след бягството, в изявление за британското издание „ Таймс”.



В момента младата жена се намира в бежански лагер в Сирия, бременна е в 9-ия месец и споделя, че желае да се върне вкъщи, с цел да може да роди там.

Разказва още, че е имала две деца, които са умряли.

Бегум споделя, че по време на престоя си в Сирия е виждала отрязани глави, което обаче не я смутило.

Двете девойки, с които булката на „ Ислямска държава” бяга през февруари 2015 година, са умряли.

Ученичките стигнали със аероплан до Турция, а оттова пресекли границата със Сирия.

След като пристигнали в Ракка, били настанени в къща с други девойки кандидат-булки.

„ Подадох молба да се омъжа за войник, говорещ британски, на възраст сред 20 и 25 години”, споделя в изявлението Шамима.

Десет дни след идването си се омъжва за 27-годишен холандец, приел исляма.



Преди две седмици съпрузите бягат от Багуз – последната територия в Източна Сирия под контрола на „ Ислямска държава”. Съпругът ѝ се предал на група сирийски бойци и в този момент тя е една от 39 хиляди души в бежански лагер в Северна Сирия.

Попитана дали животът в тогавашната цитадела на „ Ислямска държава” – Ракка, е бил подобен, какъвто тя си го е представяла, Бегум споделя: „ Да. Беше като естествен живот. Животът, който демонстрират в пропагандните видеа – това е естествен живот. От време на време има бомби и такива неща, само че като изключим това...”.

Младата жена си спомни и за случая, когато за пръв път видяла отрязана глава: „ Беше на покорен войник, хванат на бойното поле. Враг на исляма. Единственото, което си помислих, е какво би направил той на една мюсюлманска жена, в случай че имаше тази възможност”.

Бегум описа още, че към този момент не е 15-годишното момиче, което избяга от учебно заведение и не съжалява, че е отишла в Сирия.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР