За изтичане на черна вода и мъртва риба в река

...
За изтичане на черна вода и мъртва риба в река
Коментари Харесай

Река Камчия потече в черно

За приключване на черна вода и мъртва риба в река Камчия оповестява екоинспекцията в Шумен.

Сигналът е тестван от специалисти на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Шумен, Басейнова дирекция " Черноморски регион " - Варна и Регионалната лаборатория към Изпълнителна агенция по околна среда.

Извършен е оглед по течението на реката. Според подателя на сигнала източникът на замърсяването е свиневъдният комплекс в село Радко Димитриево.

Открита е мъртва риба в река Голяма Камчия сред селата Янково и Желъд. При обхода край животновъдното дружество е усетена остра миризма на свински фекалии.

Екоинспекторите са огледали региона към жп линията, преминаващ под лагуната на животновъдния комплекс. Установена е тръба, вкопана под равнището на терена на към 3-4 метра преди жп линията, с край в бетонов канал, който е предопределен за отклоняване на води. Бетоновата част от канала е била цялостна с вода в черен цвят и без дебит на отпадъчни води.

Дадено е наставление на свинекомплекса за показване на подробна скица на канализационната мрежа на свинефермата . Освен това е изпратено писмо до община Шумен за осъществяване на изследване за произхода и предназначението на тръбата, както и до ОДБХ-Шумен за даване на информация.

Кметът на село Радко Димитриево показва, че обитаемото място не разполага с дъждовна канализация или друга, която да води отпадъчни води към река Поройна, приток на река Камчия. Взети са общо шест водни проби, като резултатите от разбора им ще бъдат оповестени в допълнение.

За сходни нарушавания се плануват наказания от 2000 лева до 10 000 лева
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР