За израелските власти това е град, крепост на бойци от

...
За израелските власти това е град, крепост на бойци от
Коментари Харесай

Израел с историческа по мащаб акция с дронове и 2000 войници на Западния бряг

За израелските управляващи това е град, цитадела на бойци от палестински групировки в окупирания Западен бряг, съобщи Асошиейтед прес.

Операцията явно не е импулсивна, а добре готова, защото в нея вземат участие към 2000 израелски бойци, към 100 военни транспортни средства и дронове.

По обяд в понеделник израелските войски към този момент се намираха в бежанския лагер Дженин, продължавайки най-мащабната интервенция в региона от повече от година на сражения. Тя се организира в миг на възходящ вътрешен напън в Израел за корав отговор на поредицата от набези против израелски заселници, в това число стрелбата предишния месец, при която починаха четирима израелци, оповестява Българска телеграфна агенция.

Палестинците и прилежаща Йордания осъдиха насилието.

На съвещание с висши офицери от армията израелският министър на защитата Йоав Галант съобщи, че интервенцията " протича по проект ". Той добави, че Израел е нанесъл " тежък удар " на локалните бойни групи, само че не уточни по кое време ще завърши интервенцията.

Снимка: БТА

Акцията на израелските сили е била подхваната против " обединен команден център " на бойците от бежанския лагер " Дженин ", носещ името на прилежащия град. Според израелската войска става дума за " модернизиран център за наблюдаване и разузнаване ", където бойците са се събирали, с цел да координират и приготвят дейностите си.

Израел означи, че интервенцията, която включва и въздушни удари, е ориентирана против " терористична инфраструктура " и под нейния знаменател е извършена огромна сухопътна акция.

Асошиейтед прес показва, че израелското нахлуване припомня по тактичност широкомащабните интервенции, провеждани по време на Втората интифада против окупацията отпреди две десетилетия.

Снимка: БТА

Израелските военни елементи остават вътре в рамките на " Дженин ", като напредват в акция, каквото не е имало от повече от година на сражения. Бежанският лагер и прилежащият едноименен град са огнище на ескалиращото израелско-палестинско принуждение от пролетта на 2022 година насам.

Акцията на израелската войска идва в миг на вътрешнодържавен напън да се отговори на офанзивите против живеещите в региона израелци, като да вземем за пример стрелбата предходната седмица, която лиши живота на четирима души.

Черен пушек се е издигаше от претъпканите улици на бежанския лагер по време на настъплението на израелските военни. Електрическото зареждане бе прекратено в някои елементи на лагера, а през жилищните региони минаваха бронетранспортьори - картина, напомняща за дейностите по време на последното палестинско въстание, отбелязва АП.

Снимка: БТА

Подполковник Рихард Хехт, представител на израелската войска, посочи, че интервенцията е почнала в 1 ч. след среднощ с въздушен обстрел на постройка, употребена от бойци за обмисляне на офанзиви. Хехт добави, че задачата е била да се разбие щабквартирата и да се конфискуват оръжията.

" Ние не считаме да се задържаме. Атакуваме единствено характерни цели ", сподели представителят на израелската войска. Той сподели още, че поделение с размерите на бригада - към 2000 бойци - взима присъединяване в интервенцията, и че е извършена серия от обстрели с военни дронове, които да разчистят пътя за напредването напред на сухопътните сили.

Независимо че Израел нанесе серия от въздушни удари в региона на окупирания Западен бряг през последните седмици, Хехт съобщи, че въздушна офанзива като днешната не е виждана от 2006 година, когато палестинското въстание утихна.

Снимка: БТА

Според формалната осведомителна организация на Палестинската автономност - Уафа, израелските военни са блокирали пътища вътре в лагера, завладяли са къщи и здания и са разположили снайперисти по покривите.

" Нашият палестински народ няма да коленичи, няма да се съобщи. Няма да развеем бялото знаме, ще останем непоклатими в нашата земя, лице в лице с тази брутална експанзия ", гласи изказването на представителя на палестинския президент Махмуд Абас - Набил Абу Рудейнех. Междувременно Йордания прикани Израел да приключи военните си набези на Западния бряг.

Асошиейтед прес припомня, че град Дженин беше гореща точка на конфликтите по време на последния палестински протест . През 2002 година, ден откакто гибелен бомбен атентат на палестинец по време на всеобщо събиране за Пасха аргументи гибелта на 30 души, израелската войска стартира огромна интервенция в лагера Дженин. В продължение на осем денонощия тя се сражаваше с палестинските бойци, като напредваше улица по улица. И тогава се включиха бронетранспортьори и бронирани булдозери, които срутваха цели редици с жилища, множеството от тях минирани.

Снимка: БТА

Макар и военната тактичност при сегашната интервенция да е същата, зад дейностите на армията може да стоят политически сметки, показва Асошиейтед прес. Членове на крайнодясното държавно управление на премиера Бенямин Нетаняху с генезис от Западния бряг упорстват за по-масирана военна акция в отговор на нестихващото принуждение.

" Горд към с нашите герои на всички фронтове тази заран и най-много с бойците ни в Дженин ", съобщи министърът на националната сигурност на Израел Итамар Бен-Гвир - ултранационалист, който неотдавна прикани Израел да убие " хиляди " бойци, в случай че е належащо. " Ще се молим за триумфа на нашите бойци ", беше написал Бен-Гвир обществената мрежа " Туитър ".

След днешните събития броят на палестинците, убити тази година на Западния бряг, доближава 133. Това число е илюстрация за едно от най-големите кръвопролития в региона от близо двайсет години насам.

Белият дом съобщи, че деликатно следи обстановката на Западния бряг, където израелските сили организират интервенция с дронове против град Дженин, която е една от най-големите на Западния бряг от 20 години насам, съобщи Ройтерс.

" Анализираме данните и деликатно следим обстановката ", сподели представител на Белия дом.

" Подкрепяме сигурността на Израел и правото му да пази народа си от " Хамас ", " Ислямски джихад " и други терористични организации ", сподели още американският представител.

В същото време лице, осведомено с военното обмисляне, сподели, че израелската войска се нуждае от още най-малко 24 часа, с цел да извърши интервенцията си.

Досега израелската войска не е давала информация какъв брой дълго ще продължи интервенцията, като съобщи единствено, че е допустимо тя да трае повече от ден и че войските ще останат толкоз дълго време, колкото е належащо.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР