За изпращането му алармира председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава

...
За изпращането му алармира председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава
Коментари Харесай

МРРБ изтегли указанията до кметовете как заличените избиратели да гласуват срещу платени сметки

За изпращането му сигнализира ръководителят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова, която упрекна министър Андрей Цеков, че по този начин нарушава изборното законодателство и напътствията на ЦИК, че гласоподаватели без 6-месечна уседналост по сегашен или непрекъснат адрес не могат да гласоподават. Такъв проблем породи с финансовия министър Асен Василев, който не съумя да гласоподава в Хасково на първия тур на локалния избор, тъй като има адресна регистрация в Съединени американски щати.

След изчерпателен разбор на нормативната уредба Министерство на районното развиване и благоустройство откри, че част от текстовете в Изборния кодекс съдържат законова недостатъчност, която би могла да докара до друга процедура по сходни случаи. Пропуските в законодателството следва да се обсъдят в необятен публичен спор, в спокойна и отдалечена от избори конюнктура, обявиха от Министерство на регионалното развитие.

Поради обстоятелството, че писмото стана обект на предизборна корист в последния ден на акцията преди балотажа за кметове на 5 ноември 2023 година, то бе изтеглено, оповестиха от ведомството.

Дискусията ще се възобнови след изборите, с цел да се подсигуряват по неоспорим метод изборните права и отговорности на българските жители. Изчистването на законовите празноти в Изборния кодекс ще бъде сложено още веднъж на дневен ред след идния втори тур на локалните избори.

Приоритет в работата на Министерство на регионалното развитие е, съгласно пълномощията му, да подсигурява провеждането на почтени и свободни избори при прецизно съблюдаване на настоящото изборно законодателство, декларират още оттова.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР