За изкупуване на животните от частните стопанства на пазарни цени

...
За изкупуване на животните от частните стопанства на пазарни цени
Коментари Харесай

Държавата да изкупи прасетата от частните стопанства на пазарни цени искат червени депутати 

За изкупуване на животните от частните стопанства на пазарни цени поради рецесията с африканската чума по свинете (АЧС) на стояха на конференция през днешния ден народните представители от Българска социалистическа партия Драгомир Стойнев и Георги Гьоков. Според Стойнев за изкупуването на към 100 хиляди животни, регистрирани и нерегистрирани, на частни стопани ще са нужни към 16 милиона лв.. Предвид оповестения остатък в бюджета пари за реализирането на сходна отплата има, безапелационен е той.
Според старозагорските червени депутати битката със заразното заболяване е закъсняла. Стойнев изясни, че за преодоляване на рецесията с АЧС ръководещите не подхващат никакви съответни решения. Той изрази терзанието си и, че в страната има единствено два екарисажа - в Шумен и във Варна. 
Георги Гьоков пък изясни, че рецесията с заболяването води след себе си и обществени проблеми . Единият е увеличение на безработицата в отглеждането на животни, а другият - повишение цената на свинското месо за популацията. А най-сериозният проблем е, в случай че тези два станат действителен факт, държавното управление ще предприеме ли ограничения за тяхното решение. 
Според депутатите Стойнев и Гьоков, в случай че не се подхващат дейности за преодоляването на рецесията с АЧС, обстановката с натрупалия се яд у хората и почналите в някои райони митинги против унищожаването на животните в частните стопанства, ще ескалира още. 
Двамата депутати упорстват и за незабавното приемане на закон за съсловните организации. В това им искане ги поддържа и доктор Трайко Алчев, ръководител на регионалния ветеринарен съюз, който взе присъединяване в конференцията. Той изясни, че практикуващите и работещите на терен към 200 ветеринарни лекари в региона упорстват да се възвърне сключването на Годишен рамков контракт сред земеделския министър и Националния ветеринарен съюз, с цел да се подсигурява спокойната работа на ветеринарните експерти. Той разгласи, че са съществени терзанията в сектора за намаляващия дял на отглеждането на животни в селскостопанските действия и на хората, които се занимават с отглеждане на животни, както и от непрекъснатото понижаване на броя на животните в страната. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР