За изборните амбиции на ДПС, за това, преодоляла ли е

...
За изборните амбиции на ДПС, за това, преодоляла ли е
Коментари Харесай

Мустафа Карадайъ: Цел №1 трябва да е газ на достъпни цени за зимата

За изборните упоритости на Движение за права и свободи, за това, преодоляла ли е партията изолацията, в която беше сложена след кабинета „ Орешарски “ беседваме с ръководителя на партията Мустафа Карадайъ.

Питаме го и за срещите и диалозите му с турския президент Реджеп Ердоган, за това какво схваща под нормалност в политиката и за какво твърди, че България има потребност от Движение за права и свободи във властта.

– Господин Карадайъ, преди дни обявихте, че България има потребност от Движение за права и свободи във властта. Кое ви кара да мислите по този начин?
– Движение за права и свободи е политическата мощ, която е потвърдила своите политически благоприятни условия и кадрови капацитет през годините. Във всички тежки обстановки за страната ни партията играе своята виновна роля. България има потребност от Движение за права и свободи, в това число в ръководството, тъй като имаме и експертизата, и опитът, и резултатите. Да не забравяме, че когато Движение за права и свободи бе във властта бяха осъществени стратегическите цели на България в най-новата й история: участието в НАТО, участието в Европейски Съюз Бяха реализирани най-хубавите стопански индикатори за целия 32-годишен преход. Припомням Ви, че по време на ръководството на Движение за права и свободи бе стопен външният дълг, утрои се икономическият напредък, осигуриха се големи непознати вложения, вкара се плоският налог и се подсигурява последователност и успокоение в държавната администрация, като се ликвидира бюрократичният рекет за хората и бизнеса. Днес не е по-различно. В 46-ото Народно събрание точно с помощта на експертизата на Движение за права и свободи бяха обезпечени по 120 лв. добавки за всеки пенсионер. В 47-ото Народно събрание точно депутатите от парламентарната група на Движение за права и свободи пренаписаха бюджета на Асен Василев и откриха 300 млн. лева за земеделците, които кабинетът на Кирил Петков пренебрегваше месеци наред. Осигуриха средства за общините, университетите, обезщетения за бизнеса във връзка със скъпия ток. Нещо повече – с помощта на дейностите на депутатите от Движение за права и свободи в 47-ото Народно събрание бяха признати двата най-важни документа – декларацията в поддръжка на Украйна и френският проект за европейска интеграция на Северна Македония. И не на последно място – до момента в който партиите отт. нар. “промяна “ единствено говореха за битка с корупцията, Движение за права и свободи реализира единствените действителни дейности против злоупотребите с власт. Отмени със закон капиталовото поданство така наречен „ златни паспорти “ и сезира прокуратурата за тях. Смелостта на „ Промяната “ да се бори с корупцията обаче не стигна, с цел да поддържа Движение за права и свободи и в анулацията на така наречен,,златни визи “. Това остава наш приоритет и в 48-ото Народно събрание. Всичко това потвърждава, че има потребност от Движение за права и свободи в централната власт Чакат ни извънредно сложни и тежки месеци. България не е опитна лаборатория, а българските жители не са опитни зайчета. Не е време за следващ опит, а за потвърдена експертиза, която да изведе страната от поредицата от рецесии.
– Кои партии виждате като евентуални сътрудници и мислите ли, че Движение за права и свободи е излязла от изолацията, в която бе сложена след кабинета „ Орешарски “?
– Изолацията на Движение за права и свободи влиза в политическата лексика постоянно преди избори от тези, които с анти-ДПС реторика се пробват да се закачат за властта. Движение за права и свободи в никакъв случай не е била в изолираност, в противен случай. 13 години Движението е мощна и ярка съпротива, която отстоява публичния дневен ред всякога, когато властта загърбва хората. Не различен, а Движение за права и свободи, като партия, първа настоя за безвъзмездна и налична детска градина за всяко дете. Движение за права и свободи понижи ДДС-ставка за детските храни и детските фармацевтични артикули. Не различен, а Движение за права и свободи подсигурява поддръжката за пенсионерите. Движението само направи срещи с бизнеса, с цел да чуе проблемите на браншовите организации и да откри решението им в актуализацията на бюджета за 2022 година Движение за права и свободи първа съобщи, че „ моделът ГЕРБ “ би трябвало да бъде демонтиран, само че без реваншизъм. Още през февруари посочихме, че кабинетът на Кирил Петков няма нито потенциала, нито волята да усъвършенства живота на българските жители и че този, който се надява на смяна демонстрира доверчивост и политическо късогледство. Движение за права и свободи първа изобличи задкулисието и го назова с същинските му имена. Посочи прокситата на енергийния и медиен олигарх Иво Прокопиев, който без да се явява на избори повече от 15 години конфигурира свои хора в ръководството. Създадените по тази скица политически планове нямат ценностна база и визия за развиването на страната, само че лепят етикети на съперниците и посредством ненавист и опълчване се закрепят на политическия терен. Що се отнася до това с кои партии бихме си партнирали – с всички, които имат национално отговорно държание като отстояват неотменната ориентацията на страната ни към Европейски Съюз и НАТО, които съблюдават Конституцията и законите в страната и не разрушават демокрацията и държавността. И най-важното – работят с грижа за хората и бизнеса.
– Социолозите предвиждат фрагментиран парламент с 6-7 партии. Има ли формула за основаване на устойчиво държавно управление?
– Да, и Движение за права и свободи неведнъж я уточни ценностно, хомогенно и изрично евроатлантическо болшинство и ръководство на страната. В тези турбулентни геополитически времена, когато войната в Украйна в допълнение усилва рецесиите, в които е Европа и в частност България, страната ни би трябвало да потвърждава непрестанно, че е заслужен и благонадежден сътрудник на НАТО и Европейски Съюз. Със своята интернационална експертиза Движението работи непрестанно за това. Знаете Илхан Кючюк е водач на европейските либерали, Хамид Хамид е вицепрезидент на Либералния интернационал. Тези позиции вършат гласа на Движение за права и свободи извънредно мощен и тежък в интернационален проект.
– Всички партии приказват за консенсус, а чертаят червени линии. Как могат да се намерят допирни точки?
-Успешното и резултатно ръководство се осъществя единствено с стратегия с ясни цели, към които има народен консенсус, а не с „ червени линии “. Видяхме до каква степен доведоха „ алените линии “ на ненавист, опълчване, разделяне. Четири пъти в границите на година и половина сме на избори, партиите в някогашната ръководеща четворна коалиция не си приказват. От един абсурден запис пък видяхме по какъв начин се изчегъртва свободата на словото, по какъв начин се изчегъртват неуместните за десните болшевици тематики от медиите и общественото пространство, по какъв начин се изчегъртва демокрацията и държавността. Днес е необходим консенсус по най-важните въпроси – енергийната и продоволствена сигурност и самостоятелност. Да ви напомня, че това е приоритет, заложен в програмата на Движение за права и свободи още през 2016-та година. Многократно сме повтаряли – има национални тематики, по които власт и съпротива няма. Политиците би трябвало да преведат страната през тежката зима, която се задава. Цел №1 и на служебния кабинет, и на идващото държавно управление би трябвало да е гарантирането на газ на налични цени за хората и бизнеса. И обезпечаването на прехраната на популацията посредством секване на галопиращата инфлация. Алармата, която бизнесът удари – че са вероятни уволнения на 250 000 служащи, е повече от тревожна.
– Къде ще търсите стабилността и сигурността, за които говорите във всяко свое изявление?
– Стабилността и сигурността не се търсят, те се градят и отстояват. Това става с целенасочена политика, ясна стратегия и виновни решения. Движение за права и свободи има своята стратегия за ускорено развиване, учредена на зелената стопанска система и към този момент надградена с ограничения за обезпечаване на енергийна и продоволствена сигурност и самостоятелност. Тя подсигурява и непоклатимост, и сигурност. Вярвам, че този път останалите политически субекти ще загърбят разделянето и омразата, ще погледнат съществено на предложенията ни, тъй като доказахме, че ограниченията, които предлагаме, са работещи.
– Казвате и че е извънредно време да се възвърне нормалността в политиката. Какво значи за вас нормалност в политиката?
– Няколко пъти посочихме, че формулата за сформиране на болшинство в предходния парламент и държавно управление бе неверна, тъй като власт, учредена на омразата, разделянето и реваншизма няма по какъв начин да издържи. На страната не й трябват,,червени линии “, а нормалност, което значи ясни правила, по които да се прави политика. Смятате ли, че е обикновено лъжата да бъде норма? Политическа партия това направиха – трансфораха лъжата в закон, клетвопрестъпничеството в национализъм, нарушаването на Конституцията на Република България в подвиг. Това стана емблема на предходното ръководство. Затова от Движението за права и свободи настояваме за възобновяване на нормалността в политиката. А нормалността се реализира посредством разговор в името на бъдещето на България, в името на бъдещето на нашите деца и внуци. Но с цел да стартира разговорът, би трябвало да спре лъжата по адрес на съперниците, да спре рисуването на подправени облици на съперниците, да спре реставрацията на комунизма.
– Призовахте електората на Движение за права и свободи към готовност, заявихте че вашата настройка е победа, която минава през доста добър резултат. Какво значи добър резултат за вас?
– Всичко, което ще помогне Движението за права и свободи да има още посилна и представителна парламентарна група, която работи за по-доброто и несъмнено бъдеще. Движение за права и свободи е единствената партия, която на трите парламентарни вота предходната година не понижи изборния си резултат, а в противен случай – усили го. Убеден съм, че в този момент ще надградим постигнатото.
– Какво демонстрират предварителните ви сметки, какъв брой депутати очаквате?
– За Движение за права и свободи са значими резултатите. Затова, както постоянно, ние ще създадем мощна акция, която ще се води очи в очи, лице в лице, от врата на врата с гласоподавателите.
– Вашите срещи с Ердоган май към този момент станаха обичайни, какъв кръг въпроси обсъждахте и минава ли решаването на газовата ни рецесия през Босфора?
– Газовата рецесия не е единствено в България. Енергийната и газовата рецесия са световни феномени и по тези въпроси виновните политици, без значение дали са на власт или в съпротива би трябвало да търсят решения. По тези тематики ние имахме опция да приказваме и в Брюксел, когато бяхме на Съвета на либералите, който се организира преди Съвета на Европейския съюз. Там говорихме с ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел, и с френския президент Еманюел Макрон. По тематиката енергийна сигурност и самостоятелност говорихме и с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Грешните ходове, които направи последното държавно управление на България в областта на енергетиката, и в частност за газа, принуждават в този момент служебния кабинет, а и политиците, които ще бъдат в идващия парламент, без значение дали на власт или в съпротива, занапред да се ангажират с тези тематики в търсене на излаз. Турция е една от страните, посредством които тези рецесии, могат да бъдат решени, Турция е една от главните други възможности в търсенето на решение за енергийните рецесии в България. От тази позиция ние доста съществено поставихме въпроса и сме доста удовлетворени от загрижеността на политическото управление на Република Турция към своите съседи и към България. И виждате към този момент резултата. Както разбрахме от последното изявление на служебния министър на енергетиката, предпочитано стартират диалози с турски компании – снабдители на газ. Мога да кажа, че Ердоган е освен добър комшия, само че и добър другар на България.
– Защо толкоз се проточи приемането на Плана за възобновяване и кой носи отговорност?
– Въпросът опира до това каква е компетентността и отговорността на тези, от които зависеше до момента решаването му. И до задкулисието, което се опитваше да прокара посредством Плана свои планове. Движение за права и свободи неведнъж предизвести, че забавянето на Плана за възобновяване и резистентност е съдбовно за България. И както видяхме Европейската комисия изрече 207 забележки. Опасявам се, че закъснението е съдбовно.
– Възможно ли е страната ни да не получи нищо по този проект?
– Повечето страни към този момент усвояват средства по Плана, до момента в който нашият още не е утвърден, а годината отива към края си. Да, допустимо е България да загуби доста средства. 1 милиард евро към този момент бяха орязани. В Плана въобще не са планувани средства за общините, за туризъм, цели браншове отсъстват. Това би трябвало да бъде един от основните цели на идващото държавно управление.
– Делян Пеевски заведе дело в Съединени американски щати против глобите Магнитски. Какви са възможностите му за триумф?
– Депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски заведе правосъден иск пред американски съд за анулация на наложената му глоба по закона „ Магнитски “. В желае до съда се показва, че липсват каквито и да било доказателства за негови непозволени дейности, както и че до сегашния миг не са предоставени такива доказателства на неговите юристи, макар неведнъж отправените претенции за това. Становището на юридическите му представители е, че това е значително нарушаване, което прави глобата незаконосъобразна и нарушава правото на отбрана на Пеевски. Припомням ви, че американският съд анулира делото “Рико “ заради липса на каквито и да било доказателства, а българският съд разгласи за противозаконни описите, направени от Асен Василев. Една по една към този момент падат всички неистини на олигархичния енергиен и медиен кръг “Капитал “.

източник: в. Труд
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР