За изборите на 11 юли ще има 421 в 273

...
За изборите на 11 юли ще има 421 в 273
Коментари Харесай

В 700 секции у нас ще има по две машини за гласуване, в чужбина ще са 421

За изборите на 11 юли ще има 421 в 273 секции в чужбина. В страната ще има машинно гласоподаване в 9401 СИК като в 700 от тях ще има и втора машина.

Това заяви представителят на Централната изборна комисия, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Матева сподели още, че за изборите за народни представители към този момент са в щемпел. Техният брой е 7 408 500.

Процедурата за спомагателните 1637 машини за гласоподаване завърши. Вчера бяха утвърдени спомагателни средства и през днешния ден е предоставено на Информационно обслужване да подписа контракт с ЦИК, сподели още Росица Матева.

Говорителят обърна внимание на постъпилите тъжби през последната седмица. Матева осведоми, че.

В събота, 26 юни, изтича срокът за подаване на заявки за гласоподаване не по непрекъснат или сегашен адрес. Това значи, че българските жители, които са на отмора в страната и желаят да гласоподават на друг адрес, няма да могат, в случай че не са подали заявление до това.

На 26 юни изтича и срокът за заявки за гласоподаване с преносима изборна кутия, напомни още Матева.

В началото на днешната конференция на ЦИК, беше показана машинната и бюлетина за частичния избор в Благоевград и няколко обитаеми места.

От думите на Матева стана ясно, че на идните частични локални избори в неделя ще се гласоподава в 188 секции, като в 150 от тях ще има по 1 машина, а в 38 ще бъдат сложени по две устройства.

„ В община Благоевград и в с. Ясен ще има по две машини за гласоподаване в неделя “, посочи тя.

Матева добави още, че все още има регистрирани 21 организации като наблюдаващи и има подадени 2 заявки от социологически организации, само че те към момента не са регистрирани.

разгласи, че през вчерашния ден, след повече от 10 часово съвещание, са се договорили с политическите сили за назначение на секционните изборни комисии отвън страната.

„ Разпределението, до което се стигна е резултат на съглашение сред политическите партии, показани в Народното събрание. Ориентировъчното число на местата, които ще се заемат в СИК-овете от представители на политическите партии, само че ориентировъчното число е 1000, което е към 25% от всички членове на комисиите, които би трябвало да има на 11 юли. Незаетите места би трябвало да бъдат запълнени от претенденти на българските общности по света, чиновниците на Министерство на външните работи “, изясни Томов.
 Още 1637 машини за гласоподаване купува ЦИК, само че посредством „ Информационно обслужване “ Още 1637 машини за гласоподаване купува ЦИК, само че посредством „ Информационно обслужване “
Решение за доставка на още 1637 машини за гласоподаване непосредствено от производителя „ Смартматик Интернешънъл холдинг Б.В “ (Нидерл...

Той сподели още, че няма да бъдат употребявани машините за гласоподаване от частичните локални избори в неделя за парламентарния избор.

„ При състояние, че бъдат доставени всички устройства, които чакаме, няма да има нужда машините, които биват употребявани в частичните локални избори да бъдат преоборудвани с нужния програмен продукт за парламентарните избори “, съобщи Томов.

По думите му ще има задоволително устройства за парламентарните избори след осъществяването на поръчката.

Другият представител на ЦИК Росица Матева разясни, че новите машини, които чакат, ще бъдат в страната най-късно до края на седмицата или до вторник идната седмица.

На въпрос дали чакат опити за бойкот на идните парламентарни избори, Цветозар Томов сподели, че чакат и те идват от доста страни, и разяснява, че тези избори ще се проведат в конюнктура на опити на саботажи и акцентира, че те нямат власт да прекратят опитите за всеобщи саботажи.
 Разкриват рекорден брой секции за изборите в чужбина Разкриват рекорден брой секции за изборите в чужбина
Ясни са секциите и обитаемоте места зад граница, в които българите ще гласоподават за нов парламент на 11 юли. На среднощно съвещание беше...

" Опити за бойкот ще има. Ще има опити за бойкот в СИК-ове, ще има в РИК, има такива опити и в ЦИК. Това е ситуацията, при която произвеждаме тези избори. Тя по никакъв начин не е лесна, само че ние сме поели отговорността да се оправим ", разяснява Томов.

От думите на Матева пък стана ясно, че гласоподавател не може да се бави дълго време и по този начин да бави съзнателно процеса, защото на петата минута сесията изтича и гласоподавателят, ще би трябвало да потърси подпомагане от представител на СИК, с цел да упражни вота си, само че посочи, че в такива случаи всеки има проба на два опита, не повече.

Също по този начин тя посочи, че машината може да работи три часа без електрозахранване, както и че единствената причина за прекратяване на машинното гласоподаване е в случай че спре устройството да работи, като в този случай механик би трябвало да отиде да го ремонтира и за задачата би трябвало да се вземе решение, с което да се премине към гласоподаване с хартиени бюлетини.

Говорителят на ЦИК сподели, че разискват опцията членовете на СИК-овете да бъдат обучавани онлайн, само че това няма да изключи присъственото, с цел да няма неясноти в изборния ден.

Още:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР