За избори ще говорим в днешното издание на “Властта на

...
За избори ще говорим в днешното издание на “Властта на
Коментари Харесай

“Властта на гражданите”: „Обединение за честни избори“ ще работи срещу изборните измами

За избори ще приказваме в днешното издание на “Властта на жителите ”. Този път обаче няма да вършим прогнози дали и по кое време отново ще отидем до урните, а ще се концентрираме върху изборните измами и операции.

В началото на седмицата Сдружение " Данни за положително ", Фондация " Общество.бг " и Антикорупционният фонд (АКФ), дружно с десетки публицисти, медии, публични лица и доброволци оповестиха основаването на " Обединение за почтени избори " (ОЧИ) - платформа, която има за цел да води битка против изборните измами, пазаруването на гласове и следения избор.

ОЧИ ще употребява данни, с цел да насочва вниманието на медии и доброволци към местата в страната с изборни аномалии, които са знак за платен избор или различен тип измами.

Обединението се основава, откакто през декември 2022 година бяха признати промени в Изборния кодекс, които връщат един от огромните принадлежности за евентуални изборни измами - невалидните бюлетини. През годините имаше има голям брой доказателства, изявления и сигнали, че невалидните бюлетини се употребяват, с цел да заличават законни гласове на български жители.

Предаването " Властта на жителите " се осъществя в границите на план „ Какво можем дружно “, финансиран от Фонд Активни жители България по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за наличието на оповестените епизоди се носи от Фондация Дарик и Фондация „ Четиридесет и две “ и при никакви условия не може да се приема, че те отразяват формалното мнение на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни жители България.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР