За инвестиции от 20 млн. лева в образователната сфера и

...
За инвестиции от 20 млн. лева в образователната сфера и
Коментари Харесай

Инвестиции от 20 млн. лв. в образованието на Смолян, нови паралелки по искане на бизнеса

За вложения от 20 млн. лв. в просветителната сфера и откриване на нови паралелки по поръчки на бизнеса оповестиха при основаването на регионалния държавен проект банкет за образователната 2021/2022 година в Смолян.  
Две нови специалности се откриват в ПГЕ „ А. С. Попов “ – Девин.  „ Автоматизирани системи “ е по поръчка на „ Девин “ ЕАД, а „ Изпълнител на термални процедури “ (дуална форма) - на  Спа хотел „ Орфей “.
В смолянската професионална гимназия по техника и технологии „ Христо Ботев “ откриват паралелка „ Електрообзавеждане на производството “ (дуална форма) по искане на „ Електроразпределение Юг “ ЕАД и „ Автотранспортна техника “ – за " Искилиев " ООД и „ НИК Стил “ ООД.
Професионалната гимназия в Мадан открива паралелка „ Минна електромеханика “ по поръчка от „ Горубсо “, а в Чепеларе от есента започват специалността „ Мехатроника “ поради потребностите на „ Амер Спортс България “ ЕООД.
За образователната 2020/2021 година проект приемът е изпълнен на 100%, при осъществени 37 от 37 заложени паралелки, оповестиха от регионалната администрация по време на съвещанието на Областната комисия по претовареност.
„ В предлагането за държавен проект банкет са взети под внимание както ползите на учениците и родителите, по този начин и потребностите от фрагменти за бизнеса. При 827 завършващи седмокласници, заложените за идната образователна година паралелки са 40, от които 21 професионални и 19 профилирани “, допълват от там.
„ През последните четири години в системата на образованието в област Смолян спомагателната инвестиция като финансов запас е 20 млн. лева Тези средства са вложени в възстановяване на материално-техническата база и създаване на тъй наречените STEM-центрове, които водят до повишение интереса на учениците към специалностите. Смятам, че това, което постигнахме взаимно през последните години, е доста, само че има какво още да си пожелаем, с цел да може професионалното обучение от ден на ден да се развива ползотворно и да дава отговор на потребностите на пазара на труда “, съобщи началникът на РУО в Смолян Мария Семерджиева .
По думите й по никакъв метод не се омаловажават профилираните гимназии, които както и професионалните, имат значимо място в просветителната система на област Смолян.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР