За и против празнуването на Хелоуин в България на дискусия

...
За и против празнуването на Хелоуин в България на дискусия
Коментари Харесай

За и против празнуването на Хелоуин в България

За и срещу празнуването на Хелоуин в България на полемика в студиото на " Денят стартира " гостуват професорът по фолклорни изкуства Георг Краев и преводачът Анджела Родел, която живее в България повече от 20 години.

Одобрявате ли празнуването на Хелоуин в България?

Не, имаме си задоволително наши празници!

Да, живеем в световен свят и всеки може да прави каквото си изиска!
Проф. доктор Георг Краев, фолклорист: Съвременното общество е комплицирано на тематика празници, имаме измислено Министерство на културата, което се занимава с профсъюзни проблеми, само че не и за културата като такава, надали изобщо се сещат какво е Хелоуин и за какво му е на българина Хелоуина. Ако българинът желае да чества, значи нещо липсва в нашата празнична система, което е то - чудото. Древността на този празник съумява да пробие до чудото, което се назовава поп просвета.
Той отхвърли българските празници да са овехтели, а българските културни инженери, които подреждат празничната система. Според него казусът на днешното празнуване е, че то става в свободното време.
Анджела Родел, преводач: Повечето модерни хора не схващат корените и за какво има такива празници. Според мен има някаква потребност. Всяка просвета съвсем на всички места в целия свят има карнавал и това е значимо за нас като архетип. В България също има кукери, Заговезни, тъй че множеството хора не го одобряват по този метод. Те го виждат повече като мотив за ваучър. Децата и възрастните обичат да се обличат и очевидно това в вътрешна потребност.
Тя отхвърли новото въздействие да заплашва българската традиция, а просто има потребност за този празник или карнавал.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР