За и против електронната рецепта за лекарства на свободна продажба

...
За и против електронната рецепта за лекарства на свободна продажба
Коментари Харесай

Различни представители на сектора в спор за е-рецептата

За и срещу електронната рецепта за медикаменти на свободна продажба – вербален конфликт по тази тематика се състоя сред ръководителя на Асоциацията на притежателите на аптеки Николай Костов, председателката на пациентска организация „ Заедно с теб “ Пенка Георгиева и доктор Генка Пейчева от Стара Загора.

От думите на доктор Пейчева пред Bulgaria ON AIR стана ясно, че лекарите не са срещу е-рецептата, само че желаят да остане и хартиената. Тя се аргументира с е-рецептите за медикаменти, заплащани от НЗОК, при които по думите ѝ „ проблемите със софтуера и със сървъра напълно не са дребни “.

Пенка Георгиева пък разказа съвсем апокалиптични (хипотетични) проблеми с е-рецептата, които може да срещне лекарят при изписване на такава по време на домашно посещаване да вземем за пример. По думите ѝ опцията да се вземат медикаменти по ЕГН не е добра, защото неприятел може да стигне до ЕГН-то на пациент и да иде да вземе неговите медикаменти. Георгиева също по този начин разкритикува е-рецептата за медикаментите по Каса и съобщи, че Министерство на здравеопазването би трябвало да направи разбор на системата, тъй като тя „ не се оправя “. В умозаключение тя съобщи: „ Ние сме за електронната рецепта, само че да остане и хартиената “.

Дигитализацията на бялата рецепта имаше единствено един бранител в лицето на Николай Костов. Той уточни, че електронната рецепта е облекчение за потребителя, защото не е належащо да разнася хартия, а може единствено да каже ЕГН-то си в аптека, която желае, и фармацевтът ще види изписаната рецепта в НЗИС. Липсата на тази цифровизация пък съгласно него е проблем, защото по този начин информацията в пациентското е-досие е фрагментирана. „ Т.е. съществуват всички медикаменти, които са отпуснати, прегледи по Каса, само че не съществува голяма част от информацията, която е повече от половината – за предписаните медикаменти на свободна продажба. И това компрометира цялото пациентско досие, тъй като то просто е ненапълно “, означи Костов.

По отношение на е-рецептите за медикаменти по НЗОК пък ръководителят на АСА разяснява: „ Тази система работи повече от една година и никакви апокалиптични събития не са се случвали до момента. Изписани са над 10 млн. предписания. В началото като всеки старт имаше проблеми, само че с времето се почистиха и сега няма никакви проблеми “.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР