За хакера, пробил системата на НАП, един такъв пробив може

...
За хакера, пробил системата на НАП, един такъв пробив може
Коментари Харесай

Дончев за атаката срещу НАП: Не е игра, целта е да се клати...

За хакера, пробил системата на Национална агенция за приходите, един подобен пробив може да е просто игра или има за цел да покаже какъв брой е популярен. Това разяснява пред bTV вицепремиерът Томислав Дончев във връзка хакерската офанзива.

„ Ако е проведено от вътрешната страна – има за цел да клати държавното управление. Ако е проведено извън – има за цел да клати страната “, уточни той, само че не се нае да удостоверява версии без доказателства.

„ По тази тематика не се приказва – това не е единствената офанзива през миналата седмица “, разкри той.

„ Опити за хакерски атаки имаме постоянно, изключително в последната седмица. Различен вид офанзиви, друг вид опити за пробив. Това е част от действителността, това се случва постоянно “, добави Дончев.

Той самият персонално си ревизирал по ЕГН каква информация е изтекла за него – излязло, че е обвързвано лице със сина си и някакви данни за боновите книжки от всеобщата приватизация.

По думите му, което е изтекло, към този момент е изтекло, няма по какъв начин да се върне. Той счита, че би трябвало да се види кой носи виновността и какво би трябвало да се направи, с цел да не се повтори.

„ Един от изводите е, че би трябвало да харчим повече пари за киберсигурност. Сега харчим 5 млн. на година. Противно на нелепостите, които се показват по медиите, за компютърни системи и електронно ръководство харчим извънредно малко. Това не са пари за ръководство, това всичко е за IT – компютри, кабели, за общинска администрация “, съобщи Дончев.

На въпроса дали ще има оставка на шефката на Национална агенция за приходите, той отговори: „ Кой колкото е отговорен - при един бърз разбор какво е сторено и какво не е сторено, ще си понесе виновността “.

На въпрос безспорна ли е кандидатурата на Йорданка Фандъкова за кмет на София вицепремиерът отговори: „ А какво ѝ е противоречивото? Няма взето решение, само че приказваме за потвърден скмет с опит и достижения “

„ Не са минали още събранията с номинации, вие ме питате за всяка кандидатура за кмет “, възрази той на последвалите въпроси за други вероятни номинации.

Относно понижената партийна дотация и приемането на дарения за политическите партии Дончев уточни: „ Тепърва ще сътворяваме вътрешни правила, като приемането на дарения вероятно в бъдеще ще бъде много рестриктивен развой. Не желая по никакъв метод да се основава подозрение от кого сме подвластни. В момента най-голямата тежест ще пристигна от членския импорт, който ще се усили доста “.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР