За града, освободен в средата на януари, се водеше ожесточена

...
За града, освободен в средата на януари, се водеше ожесточена
Коментари Харесай

“Войниците ни говореха само едно”. С какво се сблъскаха жителите на Соледар

За града, освободен в средата на януари, се водеше яростна борба. Обикновени хора обаче останаха там. Те бяха евакуирани от съветската войска. Как стана това?

Плашеха с съветските бойци “

Боевете започнаха тук през юли. Но още преди този момент украински танкове стреляха по къщите, твърди локална жителка Анжелика Ерьомина.

„ Те обстрелваха и в действителност не го криеха. Идваха и споделяха “Я, дупка, но ние в котелното се целихме. Извинете “, споделя тя.

През пролетта Соледар е изоставен от част от жителите си. Останалите са оповестени за „ колаборационисти ”.

„ Украинските военни, като видяха, че не желаеме да си тръгваме, заплашиха: „ Какво, чакате съветския свят? Ще видите вие! ”, спомня си Олег Ямненко от Соледар.

Въведен е комендантски час. Търсят " целеуказатели ” по улицата: на Нова година да вземем за пример пребиват двама души, решили да се върнат от мазето в жилищата си.

" Идеологическите се държаха жестоко. Мобилизираните бяха доста по-спокойни ", отбелязва Олег.

В същото време бойците от ВСУ, съгласно локалните поданици, са ги плашили: „ Руснаците ще дойдат, ще убият и изнасилят всички “.

Извеждане отдолу под обстрел “

В Соледар няма цели къщи - бият се за всяка. Градът е стратегически значим, той е главен транспортен възел, през който в Артьомовск се поддържат ВСУ. Всичко належащо е докарано с железница до близкото село Сол. То беше освободено на 18 януари.

Там още има цивилни. Те признават, че се очаквали съветските войски.

„ Дори празнувахме Нова година на съветски – в 23 часа локално време гледахме обръщението на Путин “, споделя Александра Кица, локална жителка.

Руснаците влицат в града преди седмица. И стартират да извеждат хора отдолу под обстрела. На ранените е оказана първа помощ, раздадени са сухи дажби.

Александра изскача на улицата в леко яке и боецът и дава грейката си.

Тичали от мазе до мазе. „ Оставаха безусловно пет метра преди последния подслон, когато ни обстреляха “, спомня си тя.

Тогава тя му дава гривна, купена в миналото в Киево-Печорската лавра, " за отбрана ". И военните ѝ оставят нашивка за спомен.

Ние направихме своя избор “

Евакуираните от Соледар и Сол към момента са във краткотрайни квартири. Мъже съвсем няма - отведени са на " филтрационни ограничения ". За всеки случай - СБУ изпраща диверсанти.

" Не мога да се свържа със брачна половинка и сина си. Въпреки че направихме своя избор още през 2014 година, когато гласувахме за ДНР на референдум. Какво да приказваме с украинските военни? ", подвига ръце Елена Панченко от Соледар.

Дълги години тя работи със брачна половинка си в предприятието “Артьомсол ”. А синът е електротехник в локалните жилищни и комунални услуги. Той ремонтира кабели след обстрелите, рискувайки живота си.

Панченко желае да се срещне със фамилията си допустимо най-скоро. Те ще се върнат в града - " единствено всичко това да свърши. "

Превод: В. Сергеев

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР