За готвени продажби на общински имоти в столицата алармират от

...
За готвени продажби на общински имоти в столицата алармират от
Коментари Харесай

За разпродажба на общински имоти в столицата алармират от Спаси София

За готвени продажби на общински парцели в столицата сигнализират от " Спаси София ".

От пресцентъра на организацията оповестяват, че на последната сесия на Столичния общински съвет (СОС) водачът на " Спаси София " и самостоятелен общински консултант Борис Бонев и Бойко Димитров от групата на " Демократична България " са показали информация по тематиката пред публицисти ".

" За последните 2 месеца е имало общо 5 съвещания на Общинския съвет, в които са прегледани над 120 отчета за предписание с общинско имущество. Забелязваме, че е честа процедура районни кметове да оферират за продажба общински парцели без мотив друг от желанието да бъдат получени средства в общинската каса ", разяснява Бонев. По думите му се ползва и друга процедура - да се одобряват голям брой отчети за отдаване чартърен на общински парцели за разнообразни действия за периоди сред 5 и 10 години, с което в края на мандата се основават спънки пред провеждането на лична политика от страна на идващото ръководство.

От " Спаси София " напомнят за  в регион " Възраждане " на терен, който е бил общинска благосъстоятелност и е продаден през 2015 година на единствения участник в търга. " Вместо общината да избавя града от презастрояване, с тези поголовни продажби, тя на процедура спомага за презастрояването ", акцентират от организацията.

Борис Бонев акцентира, че ролята на общината е да пази публичния интерес по най-хубавия метод, което не включва продажба на парцели небрежно, без причини и за сметка на удобството на жителите. От " Спаси София " са решени да спрат тази процедура. От организацията се заканват, че ще са в ролята на съпротива единствено до локалните избори наесен и до тогава ще не престават да изсветляват порочните практики, а по-късно ще вкарат нови правила и ще прекратят един път вечно безразборното презастрояване.
 Борис Бонев: Целта ни е да спасим София от 18-годишното ръководство на ГЕРБ Обновена
Борис Бонев: Целта ни е да спасим София от 18-годишното ръководство на ГЕРБ

Притеснен е за болшинството в СОС, в случай че ПП/ДБ завоюват локалните избори

Бонев насочва апел към болшинството на ГЕРБ и Вътрешна македонска революционна организация в общинския съвет и към всички районни кметове да спрат да оферират и гласоподават отчети за предписание с общинска благосъстоятелност, с изключение на по проблеми, свързани с построяването на обществена транспортна и обществена инфраструктура. В края на мандата се откривали прекалено много благоприятни условия за нарочни дейности, които съществено да ощетят общината. Затова той зове за отговорност и разсъдък, вместо лакомия и пласиране на все по-намаляващата общинска благосъстоятелност.

" Друг проблем, който виждаме като честа процедура е, че до комисия доближават оценки на парцели, които не дават отговор на пазарните и се постанова съветниците да взимат решения за повишението им. Тук приказваме за опити " апетитни " парцели да бъдат продадени под пазарната цена, което ощетява доста бюджета на Общината ", счита Бойко Димитров .

По думите му в последната година парцел с повърхност 10 декара в " Младост 4 " е бил с в началото препоръчана цена от 900 хиляди лв., само че след реакция на Демократична България и " Спаси София " тя стигнала до до 3 милиона лв., което било признато и от частния притежател. Според Димитров, в случай че изобщо се постанова продажба на общински парцели, е значимо най-малко цената да дава отговор на пазарната сега. " Предлагаме редица ограничения, които ще доведат до възстановяване на направените оценки като: въвеждане на обща методология, интензивно включване на общинското сдружение Софинвест за правене на оценки и други Не на последно място, наложително е приходите от продажби на общинско имущество преди всичко да бъдат употребявани за отчуждаване/откупуване на частни парцели, планувани за обществени потребности - за озеленяване, просветителни институции, инфраструктурни обекти ", смята Бойко Димитров.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР