За година от възстановяването на дейността на електроцентралата край Варна,

...
За година от възстановяването на дейността на електроцентралата край Варна,
Коментари Харесай

Газифицираната ТЕЦ Варна се нареди сред световните SO2 замърсители

За година от възобновяване на активността на електроцентралата край Варна, за която притежателят ѝ твърди, че е предходна от въглища на газ, само че действително съвсем не работи, мощността е съумяла да се подреди измежду най-замърсяващите в света със серен двуокис (SO2). Комплексът " Марица Изток " с най-големите въглищни централи и персонално Топлоелектрическа централа " Бобов дол " също попадат в непрестижната ранглиста на точките, изхвърлящи най-вече серен двуокис във въздуха, формирана от екоорганизацията " Грийнпийс " на база на данни от сателитни фотоси на НАСА.

България заема 19-о място в Топ 20 на страните най-големи замърсители със серен двуокис в света и е единствената членка на Европейския съюз в класацията. Лидер в нея е Индия с изхвърлени 4586 килотона през 2018 година, следвана от Русия с 3683 килотона. Топ 3 се затваря от Китай с годишни излъчвания от 2578. Съединени американски щати са на девето място, изпреварвани от Украйна и следвани от Турция.

Нашата страна е съдействала със доста по-малко количество – 350 килотона, за замърсяването на околната среда и климатичните промени, само че е единствената от Европейски Съюз в срамната ранглиста. Другите две европейски страни в нея са Украйна и Сърбия, само че те не са част от Европейски Съюз. " Без изключения и в трите страни източниците на високи равнища на серен двуокис са въглищните електроцентрали ", показва се в отчета на " Грийнпийс ". Той отбелязва още, че въпреки през 2017 година Европейският съюз да одобри нови предели за изхвърляне на SO2 излъчвания от въглищните електроцентрали, България не съблюдава тези условия и продължава да позволява на тези мощности да изпускат повече от разрешеното и търси изключение от разпоредбите, вместо да предприеме стъпки за затварянето им.

В отчета се показва още, че в света 51 на 100 от излъчванията на серния двуокис се дължат на районите, където се използват въглища.

Според класацията на засечените със спътник най-замърсяващи точки в света, 33-та позиция се пада на енергийния комплекс " Марица Изток ", част от който са държавната Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 ", Топлоелектрическа централа " Брикел " на енергийния необут Христо Ковачки, само че и двете така наречен американски централи Ей И Ес " Гълъбово " и " КонтурГлобал Марица Изток 3 ", които разполагат с най-съвременни сероочистващи съоръжения. В същото време държавната Топлоелектрическа централа и централата, свързвана с Ковачки, постоянно участват в непрестижните ранглисти. Общо Маришкият комплекс е изхвърлил 250 килотона SO2 през 2018 г.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР