За година и половина срещу създателя на Фрог нюз Огнян

...
За година и половина срещу създателя на Фрог нюз Огнян
Коментари Харесай

Създателят на "Фрог нюз" Огнян Стефанов се оказа с три досъдебни производства и една ревизия

За година и половина против основателя на " Фрог нюз " Огнян Стефанов има формирани три досъдебни производства и един инспекционен акт, оповестява " Капитал ". В края на предходната седмица журналистът разгласява прочувствено послание " До враговете ми ", в което за следващ път декларира, че е жертва на институционален напън и произвол.

На шести март тази година Стефанов е получил обвиняване от профилираната прокуратура, за което нямаше публично известие. Стефанов разгласи, че " от скалъпения текст не се схваща съвсем нищо ". Обвинението е за сговор с юрист за подкупване на длъжностни лица и за персонално укривателство (да се помогне на някого да избегне наказателно преследване) в интервала от началото на 2013 година до 13 юни 2014 година До момента към момента се пази в загадка името на беглеца от правораздаването. " Дневник " изпрати въпроси на държавното обвиняване, на които към момента няма отговор.

Срещу Стефанов има формирано досъдебно произвеждане за укриване на приходи, още веднъж по показанията на Бисер Лазов и Юлия Илиева.

През 2017 година в Софийския градски съд е импортиран първият обвинителен акт против Стефанов. То е по обвиняване, че в интервала 2007-2010 година, той е документирал сякаш фиктивно осъществена реклама в интерес на " Слънчев бряг " АД, вследствие на което сдружението получило 132 000 лева Данък добавена стойност, без да му се поставят.

Става въпрос за два рекламни контракта сред " Фрог нюз " ООД и " Слънчев бряг " АД - от 1 декември 2006 година и от 1 август 2008 година, по които са осъществени заплащания и са издадени 34 фактури. От една страна, установи съдът, прокуратурата не споделя за какво съгласно нея тези документи за действителни заплащания са с погрешно наличие. Единственият факт, на който се базира обвиняването, е, че към датата на сключване на първия контракт (1 декември 2006 г.) уеб сайтът " Фрог нюз ", през който е трябвало да бъде осъществена рекламата, към момента не е бил регистриран. Реално уеб сайтът е проработил два месеца по-късно, само че до тогава към този момент са му били преведени 144 000 лева Според прокуратурата това значи, че издадените фактури за тези заплащания са с погрешно наличие. В същото време обаче самата прокуратура сочи, че съгласно контракта сумата за първите 6 месеца (по 20 000 лева месечно без ДДС) е следвало да бъде платена предплатено, т.е. преди осъществяването на каквито и да било услуги. При предплатеното заплащане не е належащо да има осъществени услуги, тъй като подобен е смисълът на тази сделка, споделя съдът. А и самият закон урежда издаването на фактура по предплатено заплащане.

Делото е прекъснато пред октомври 2017 година поради вътрешно несъгласие и неразбираемо дефинирано обвиняване.

Данъчната проверка против Огнян Стефанов като частно лице приключва с инспекционен акт от май 2017 година, с който се твърди, че той е укрил обилни приходи за 2013 и 2014 година - надлежно 100 000 лева и 150 000 лева, като не ги е заявил пред данъчните. В акт е написано, че информацията идва от свидетелските показания на главния прокурорски очевидец по делото " КТБ " Бисер Лазов и сподвижничката му Юлия Илиева. Протоколи от разпитите на двамата, извършени в границите на досъдебното произвеждане за КТБ, са приложени към ревизионната кореспонденция на Национална агенция за приходите. Двамата настояват, че Стефанов може и да е получил въпросните суми " на ръка " от чиновник на КТБ.

Ревизионният акт е изпратен на Огнян Стефанов с имейл. Той обаче твърди, че не го е видял, тъй като е попаднал в спама. Но при едно посещаване в данъчното по различен мотив оказва се, че съгласно системата на Национална агенция за приходите този акт се води връчен и получен, тъй като линкът до файла, прибавен към имейла, е бил отворен.

Стефанов апелира акта, само че жалбата му е оставена без разглеждане с мотив, че е просрочена. Ревизионният акт е бил изпратен на имейла на Стефанов на четвърти май, а на 18 май линкът в електронното известие е задействан от IP адрес 10.20.6.29 и документът е бил отворен. Това значи, че крайният период за обжалване на ревизионния акт е изминал на 1 юни 2017 година

Стефанов апелира отхвърли пред Административен съд – София, като желае правосъдна компютърна експертиза. А експертизата недвусмислено открива, че той не е отварял този линк и файл, само че пък за сметка на това пощенската му кутия и линкът към ревизионния акт са отворени на въпросната дата 18 май м.г. от компютър с IP-адрес на Национална агенция за приходите.

Интересното е, че в правосъдното съвещание юрисконсултът на Национална агенция за приходите категорично се опълчва изобщо да се чете тази част от експертизата, в която се изследва от кой IP-адрес е отворен ревизионният акт и упорства експертизата в тази част да бъде оповестена за неприемлива. Съдът обаче не приема това, като сочи, че " IP-адрес 10.20.6.29 е представен категорично в административния акт ", с който се отхвърля разглеждане на жалбата на Стефанов като просрочена.

Предстои да бъде сезирана прокуратурата с този случай, а Национална агенция за приходите въпреки всичко ще би трябвало да прегледа жалбата на Стефанов всъщност.

" Капитал " прецизира, че Стефанов не е безспорна фигура в българската медийна среда. Сайтът " Фрог нюз " постоянно разгласява непроверена информация и клюки, като по този начин основава подозрения, че в избрани случаи се употребява като инструмент за операции.

Според изданието повода за нерегламентирания напън евентуално са съмненията, че зад всички рецензии и текстове против ръководещите във " Фрог нюз " стои Цветан Василев.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР