За година България показва значителен прогрес по отношение на преодоляването

...
За година България показва значителен прогрес по отношение на преодоляването
Коментари Харесай

Неравенство между половете? Не и в България

За година България демонстрира забележителен напредък във връзка с превъзмогването на неравенството сред половете. През 2017 година страната ни се подрежда на 18-то от 32-о място година по-рано в класацията на Световния стопански конгрес за тъждество сред половете.

Държавите в нея са подредени съгласно показателя Global Gander Gap, който отразява разликите сред мъжете и дамите, във връзка с изискванията на пазара на труда, образованието, опазването на здравето и политиката. В класацията са съпоставени общо 144 страни по тези съществени критерии.

България " затваря " пропастта сред половете най-бързо в света

 Снимка 321476
Източник:

Страната ни е преди всичко в света по ограничение на разликата сред половете, като за последните 12 месеца се е изкачила с 14 позиции в листата. Това значи, че България е посочила максимален прогрес спрямо останалите страни при превъзмогването на " пропастта " сред дамите и представителите на мощния пол.

Останалите страни, които влизат в топ 10 на най-бързо напредващите, са Канада, Боливия, Франция и Испания.

Страната ни е втора в Източна Европа по тъждество сред дамите и мъжете

На районен принцип България се класира на второ място след Словения във връзка с равнопоставеността сред половете. След страната ни са Латвия, Беларус и Литва. На последно място е Унгария, а пред нея са Азербайджан, Армения, Таджикистан, Грузия и Чехия.

 Снимка 321475
Източник:

Силните и слабите страни

Според резултатите България се оправя неособено добре във връзка с икономическите и просветителните благоприятни условия. Участието на пазара на труда не се разграничава толкоз доста при мъжете и дамите, само че за сметка на това при заплащането нещата не стоят по този метод.

Данните на Световния стопански конгрес демонстрират, че във връзка с размера на заплатите страната ни е на 104-а позиция, като у нас за една и съща работа дамите получават близо двойно по-ниски хонорари . Иначе казано българките вземат 0,57 на 100 от заплатите на мъжете в страната.

Пред нас са редица балкански страни, като Турция, Сърбия, Босна и Херцеговина, както и Чехия, Кипър и Израел. След нас остават Полша и Хърватия. Любопитното е, че преди всичко по тъждество на заплащането е Руанда, следвана от Обединените арабски емирства, Албания и Сингапур.

Повече дами на високи постове

Държавата ни се показва относително добре що се отнася до броя на дамите на високи постове. В България делът на дамите мениджъри, висши чиновници и политици е съвсем 38 на 100 при 62 на 100 за мъжете. Това ни слага директно след Норвегия и преди страни, като Австралия, Естония, Англия и Португалия.

За сметка на това заетите в административни и механически действия дами са доста повече от господата. Те са 60% при 39,9% при мъжете.

Като цяло във връзка с изискванията на труд България попада на 51-о място, като преди нея са Ирландия и Белгия, а след нея - Англия, Полша и Румъния.

Страната ни се показва по-зле в региона на образованието, където е на 81-ва позиция.

Един век е нужен за превъзмогването на разликите

 Снимка 321477
Източник:

100 години ще са нужни за унищожаване на пропастта сред половете, демонстрира оценката на Световния стопански конгрес. Що се отнася до разликите сред изискванията на труд, нужното време е двойно по-вече - 217 години. Иначе казано дамите и мъжете ще могат да бъдат равнопоставени в професионален проект чак през 2234 година.

Докладът на организацията демонстрира, че най-добре се оправят скандинавските страни, като преди всичко съгласно показателя е Исландия, следвана от Норвегия и Финландия. В топ пет влизат още Руанда и Швеция. В дъното на класацията пък са Сирия, Пакистан и Йемен.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР