За Герои на децата бяха избрани д-р Таня Андреева и

...
За Герои на децата бяха избрани д-р Таня Андреева и
Коментари Харесай

Тазгодишните "Герои на децата" помагат да има повече здрави деца

За " Герои на децата " бяха определени доктор Таня Андреева и Дария Мукова , които оказват помощ да има повече здрави деца. Те са основали платформата HealthyKid Sofia, която насочва родителите към подобаващи лекари и лечебни заведения.

Днес Националната мрежа за децата връчи за осма поредна година премиите " Златна ябълка " като отличие за хора, организации и институции с принос за подобряването на живота и благосъстоянието на децата в България.

Наградите се връчват по традиция в седем категории - " Герой на децата ", " Училище ", " Болница ", " Община ", " Журналист ", " Благотворител " и " Награда за повсеместен принос към Мрежа за децата ", като тази година Изпълнителният шеф на Национална мрежа за децата Георги Богданов връчи и изключителна Специална премия за принос към възстановяване на благосъстоянието на децата в България.

Всички 66 оферти в другите категории могат да бъдат видени на уеб страницата на Наградите " Златна ябълка ". Номинациите за Наградите, като се изключи категория " Герой на децата ", идват от 150-те организации, членове на Мрежата от цялата страна, които работят за деца и фамилии, а спечелилите се излъчват от особено жури, формирано от специалисти и експерти в сферата.

В категория " Герой на децата ", която тази година събра рекордните за осемте години на Наградите 39 номинации, предложенията идват от необятната общност посредством уеб страницата на самодейността " Златна ябълка ". Изборът на победител в тази категория също е дело на публиката, като гласуването за любимец се реализира онлайн. Тази година вотът за всички номинирани събра близо 3 000 гласа.

Наградата за " Училище " взе ОУ " Никола Икономов " в Разград за това, че образователното заведение има направена цялостна тактика, която подсигурява правата на децата и качественото и съвременно обучение съгласно новите стандарти. В учебното заведение учат 635 възпитаници с друга етническа принадлежност, а педагогическият екип съумява да обезпечи спокойна креативна атмосфера за образование и образование на подрастващите, като не се позволяват случаи на сегрегация на етническа или религиозна основа.

Наградата в категория " Болница " бе присъдена на МБАЛ " Д-р Никола Василиев " в Кюстендил. Болницата сътрудничи с Неправителствени организации и институции при случаи на деца в риск, по разнообразни проблеми и самостоятелни случаи; работи интензивно за задържане в здравното заведение на малолетни и малолетни майки на деца с риск за здравето, наблюдава и съветва неосигурени бременни дами.

Наградата за " Община " отиде при община Враца за напъните й в търсене на благоприятни условия за възстановяване на благосъстоянието на децата и фамилиите, както и множеството осъществени планове, ориентирани към деца и фамилии в риск.

Наградата в категория " Журналист " бе връчена на Бела Чолакова от вестник " 168 часа " . Тя от години отразява осиновяването в другите му аспекти.

Наградата в категория " Благотворител " взе " Обединена млечна компания " за осъществения в продължение на последните 3 година план " Мляко за всеки ". В рамките на програмата са дарени над 20 тона млечни артикули, които са разпределени сред домове, приюти, центрове и небогати фамилии.

Наградата за повсеместен принос към Национална мрежа за децата, бе присъдена на Цвета Брестничка, ръководител на управителния съвет на асоциация " Родители " и един от учредителите на Националната мрежа за децата.

Със Специална премия за принос за възстановяване благосъстоянието на децата в България бе отличен омбудсманът Мая Манолова , която работи целеустремено за отбрана на правата и благосъстоянието на децата. Тя поставя старания да утвърди ролята на омбудсмана като покровител за детските права и работи интензивно по тематики като потребността от промяна в системата за детско правораздаване, насилието над дами и деца, случаи на липса на достъп до здравни услуги, поддръжка на децата, чиито родители са трудови емигранти, тайната на осиновяването и правата на осиновените и осиновителите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР