За футболен мач са необходими три неща: два отбора, голям

...
За футболен мач са необходими три неща: два отбора, голям
Коментари Харесай

Колко печелят футболните съдии?

За футболен мач са нужни три неща: два тима, огромен стадион и почитатели. Нито една среща обаче не може да стартира без арбитър. Колкото и ненавиждани да са реферите в наши дни, те заемат съществена роля във футбола и постоянно с дейностите си изместват фокуса от протичащото се на терена. В продължение на минимум 90 минути, арбитрите би трябвало да бягат наедно с играчите, да взимат бързи, само че безпристрастни решения, и да отстояват мнението си, даже под напън от футболистите и техните треньори.

Но какъв брой се печели от съдийството?

В аматьорските лиги на Англия съдиите получават сред 23 и 46 евро на мач. На полупрофесионално равнище хонорарът е в размер на 69-115 евро на среща. В най-високото равнище на британският футбол - Висшата лига, съдиите получават заплата, плюс хонорар. Съобразно опита им и мачовете, които управляват на сезон, приходите им могат да доближат до 80 000 евро годишно. Рефери от Висшата лига, като Мартин Аткинсън или Майк Дийн да вземем за пример, получават над 115 000 евро на година.

За разлика от Англия в другите топ шампионати в Европа съдиите са без твърда заплата, само че с по-високи хонорари за свирен мач. В Ла Лига междинният доход е 5752 хиляди евро. В Германия хонорарите са от по 3200 евро, в Италия - 3451, във Франция - 2761, а в Португалия - 1150 евро.

Мачовете в Шампионската лига се поверяват на най-хубавите съдии. Но даже измежду най-хубавите си има подчиненост. В взаимозависимост от типа на лиценза и интернационалния опит, арбитърът може да бъде заплатен с от 1150 до близо 7000 евро.

Най-високото равнище за един арбитър е да управлява мач на международно състезание. На мондиала в Русия дежурства получиха 36 от най-хубавите футболни рефери в целия свят. Всеки от тях бе подписал контракт за 57 хиляди евро, а настрана хонорарът за един мач бе 2553 евро.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР