За Ева, която расте и се смалява, писаха учениците вчера.

...
За Ева, която расте и се смалява, писаха учениците вчера.
Коментари Харесай

Променят изпита след 7-и клас, ще има и втора дата

За Ева, която пораства и се смалява, писаха учениците през вчерашния ден. Литератори: А има толкоз класици, до които изобщо не стигат
Новият министър има вяра, че към този момент ще може и без частни уроци

Изпитът след 7-и клас, който е вход за гимназиите, ще се промени. Това разгласи в деня на така наречен дребни матури новият министър на образованието проф. Галин Цоков. Той е учител в педагогическия факултет на Пловдивския университет и е експерт по организация на образованието.

“Щом се образува екипът на управлението на министерството, една от дилемите ще е да се промени форматът на външното оценяване и опцията за втори изпит ”, изясни професорът през вчерашния ден. Трябвало

да се обърне към оценка на компетентности, а не толкоз към възпроизвеждане на познания

Според него по този начин нямало да има потребност от частни уроци.

Творбата “Ева, която пораства и се смалява ” преразказваха седмокласниците на външното оценяване по български език и литература през вчерашния ден.

Разказът на Иванка Могилска е

написан специално за банката с неизучавани произведения,

която се употребява за изпита в 7-и клас, обясниха от Министерството на образованието и науката. Учениците трябваше да напишат обстоен преразказ от името на безпристрастен повествовател.

Предпоследната 25-а задача пък изискваше с няколко фрази да обяснят какво внушават стихове от “Опълченците на Шипка ” на Иван Вазов.

На изпита се явиха близо 60 400 седмокласници. Засега има единствено една анулирана работа.

Изпитът мина добре, тезата беше лесна, преразказът - също, споделяха младежи на излизане. Експертите обаче не са уверени в това.

“Разказът “Ева, която пораства и се смалява ” е извънредно несъответствуващ. При толкоз доста модерни класици, до които децата въобще не се допират в процеса на образование! Иначе до 10-а задача изобщо да не си ходил на учебно заведение, можеш да решиш.

Граматиката е оскъдно застъпена

Много добре са направени въпросите по литература ”, разяснява учителката по литература от столичното 119-о учебно заведение Цеца Петрова.

В същия ден на изпит за външно оценяване минаха и десетокласниците - 51 300 възпитаници, на които се падна да пишат по “Гераците ” на Елин Пелин и да обобщават текст за Дуранкулак.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР