“За експертите е ясно каква е природата на развитието в

...
“За експертите е ясно каква е природата на развитието в
Коментари Харесай

Хиновски: Не можем да спрем износа на ток, но можем да променим правилата за продажбата му

“За специалистите е ясно каква е природата на развиването сега на пазара на силата в България сега. Факт е, че нямаме съвършена система за търговия на Енергийната борса”. Това съобщи в студиото на „ Здравей, България” ръководителят на Комисията по енергетика в 46-ия парламент Иван Хиновски.

По думите му пиковете в цената на силата основават подозрения за операции. „ Явяват се съществени играчи, които дават гаранции, че могат да купят огромни количества сила. Те купуват 300 мегавата на търг, дребните играчи остават без сила и по този начин се основава недостиг на борсата. Тази сила или се изнася, а тя се изнася в последно време, тъй като се вършат големи печалби”, уточни той.

„ Затова предложихме смяна в разпоредбите за търговия на Енергийната борса. Да се стартира с дребни квоти за продажба. И да се стартира с дребния бизнес, който няма потребност от 50 мегавата, а чака препродаване, с цел да задоволи потребностите си”, безапелационен е Хиновски.

Износът не може да бъде стеснен, тъй като като страна членка на Европейски Съюз съблюдаваме разпоредбите за независимост на износа. „ Ако го създадем ни чакат наказания от Европейска комисия. Не можем да ограничаваме износа, само че може да променим правилата”.

Основният проблем сега е фактът, че дребни предприятия не могат да си купят сила, която им е нужна – към 1 и 5 мегавата. „ Има няколко огромни играчи, които чакат огромните търгове. И те вършат огромни облаги от експорт на сила в Гърция и Турция. Това е изцяло законно”, съобщи Хиновски.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР