За едни Карим Бензема е виртуоз, „(не)деветката”, която променя играта.

...
За едни Карим Бензема е виртуоз, „(не)деветката”, която променя играта.
Коментари Харесай

Интервюто с Бензема: Играя за ценителите ми, не за критиците

За едни Карим Бензема е виртуоз, „ (не)деветката”, която трансформира играта. За други е нападателят, който не вкарва голове и си заслужава всичките освирквания. Едно обаче е несъмнено – за всички той е тайнственост.

След като остана запаса в четвъртфиналния реванш от Шампионската лига против Ювентус, може би най-спорният футболист в света беседва с „ Венити Феър” за сложния си сезон в Реал Мадрид, за присъединяване си в абсурда с изнудването на съотборника си във френския народен тим Матийо Валбюена, за връзките си с президента на „ белите” Флорентино Перес, за детството си в Лион и за живота си в испанската столица.

Полемиката съпътства Карим Бензема още с идването му в Мадрид преди девет години. Успешната му кариера във футбола ходя ръка за ръка със заглавия в пресата по отношение на физическата му форма, случаите му зад кормилото и сексскандалите, в които се видя заплетен. В рамките на едно десетилетие изкова една връзка на крайности любов-омраза с мадридистите. За положително или за неприятно Бензема е една друга „ деветка”.



Днес играчът живее в Сиудалкампо – една потайна колония по пътя към Бургос. „ Ходя от къщи към Валдебебас и от Валдебебас към къщи”, споделя. Излиза единствено понякога, с цел да вечеря суши в някой столичен ресторант. „ Това да престана да хапвам нещата, които обичам, е най-голямата ми всеотдайност в името на кариерата”. Теглото му провокира в продължение на години гневни разногласия сред мадридистите и спортната преса.

Карим се пробва да прекарва цялото допустимо време със своето семейство, а най-лошият му интервал е по време на предсезонните лагери. „ Трудно ми е да изкарвам по три седмици, без да ги видя. Затова и в останалото време от годината маршрутът ми е единствено сред дома и подготвителната база.” Важни за него са единствено тимът, трофеите и фамилията му: брачната половинка му Кора Готие (не желае да отговори дали са се развели, тъй като „ това е персонален въпрос”) и двете му деца Мелиа (дъщеря от връзката му с здравната сестра Клое дьо Лоне) и Ибрахим (син на 9 месеца, плод на любовта му с Кора). Демонстрираният в Инстаграм пред 22-ата му милиона почитатели облик на предан татко изцяло подхожда на действителността. Той е отворен и приветлив.

ПРИСТИГАНЕТО МУ В МАДРИД

Бензема подписа с Реал Мадрид, когато изригваше в Лион. В предходния сезон бе станал голмайстор на Лига 1 с 20 точни попадения и го оповестиха за Играч на годината. Самият Флорентино Перес отиде в Брон, известното още като Лионския Бронкс предградие, където живееше тогава футболистът. Карим промени ориста си с помощта на футбола. „ Бе като сън да се срещна с човек като него, спокоен и доста приветлив. Попита ме дали желая да играя за Мадрид и аз му отговорих с „ да”. Дадох му думата си и това беше.”



Операцията бе затворена против 35 млн. евро за Лион, като актуалният контракт на нападателя с „ лос меренгес” е до 30 юни 2021 година. Той няма и една неприятна мисъл или дума за своя президент. „ С мен е и в положителните, и в неприятните моменти. Зная, че е моят президент, но за мен е като част от фамилията ми. Така го усещам.” А кои са неприятните моменти? „ Когато се случи това с Валбюена, откакто прекарах един ден в ареста, се върнах в Мадрид доста печален. Флорентино ме чакаше във Валдебебас и ми даде цялата си обич и грижа.”

ЕДНА РАЗЛИЧНА „ ДЕВЕТКА”

„ Той е впечатляващ футболист, който има качеството да играе по-добре мачовете два дни след датата на изиграването им. Тогава прегледът на дейностите му демонстрира образно, че съвсем всичко свършено от него е положително, както и че прави по-добри тези към себе си”, твърди журналистът Мануел Жабоис, различен мадридист. За него Бензема е паметен състезател.

Реакцията на Карим, откакто чува тези думи, излъчва невзискателност: „ Кой? Аз? На терена мисля доста, все едно имам компютър в главата. Преди да отиграя топката, ми е нужно да видя какво могат да създадат другите. А пък реакциите от трибуните са си реакции от трибуните – просто част от футбола.”



Днес той е дирек в своя тим дружно с Гарет Бейл и Кристиано Роналдо като част от трио Военновъздушни сили, което е дало (и дава) толкоз доста наслади на мадридистите. „ Преди с Бейл ни смятаха за най-бързото и резултатно нахлуване в света, а през днешния ден очевидно сме слабаци”, споделя с болежка. Разчита на безусловната поддръжка на своя треньор Зинедин Зидан, на президента Перес и на съотборниците си, които постоянно са заставали компактно зад него. „ Всички сме другари. Е, не мога да кажа, че излизаме да вечеряме дружно, само че сме другари в работата.”

За него споделят, че е нехарактерен нападател, който избира асистенцията пред гола. „ Аз играя футбол, с цел да съм постоянно в помощ на своите съотборници и с цел да печеля всичко – споделя с горделивост. – Все ми е тая дали името ми ще е постоянно по челата на вестниците, това не значи нищо.” Не чете изявленията за него, тъй като чудесно и самичък знае по кое време е изиграл неприятен мач. „ Онова, което не ми харесва, е да ме нападат след изигран добър мач единствено тъй като не съм вкарал гол. Аз играя за тези, които зная, че правят оценка вършеното от мен на терена. Онези, които отиват на стадиона и единствено освиркват, няма да ги трансформира. Нас, огромните играчи, постоянно ни подлагат на критика. Така им продаваме вестниците.”

Смята, че във футбола както дисциплината, по този начин и вроденият гений са еднообразно основополагащи за триумфа. „ Аз имам и двете неща. На 23 години в Мадрид си дадох сметка, че в случай че не се възпитавам, ще би трябвало да се върна в подвита опашка във Франция.”



ФРЕНСКИЯТ НАЦИОНАЛЕН ОТБОР

След няколко абсурда „ (не)деветката” надига глава. Само едно му напомня проблемите от предишното: международното състезание това лято. „ Играя за „ ле бльо” по чисто спортни претекстове, само че родината ми е Алжир”, бе споделил един път и по този начин се сложи в центъра на вниманието на пресата.

Е, Бензема не играе за „ ле бльо”, френския народен тим, откогато се видя забъркан в абсурда към съотборника си Матийо Валбюена преди три години. Халфът бе изнудван да даде 150 000 евро, с цел да не бъде публикуван видеоклип със полово наличие с негово присъединяване. Валбюена сподели след това, че по време на един лагерсбор на националите Бензема му е споделил да извърши настояванията на шантажистите и да заплати желаната сума. Нападателят пък твърди, че просто е работил с положителното желание да помогне на своя тогавашен другар да затвори тематиката един път и вечно.

Скандалът още е жив. Споровете сред съперниците и бранителите на Бензема са в сърцевината на телевизионни и радиорубрики във Франция. Присъствието му в националния отбор е държавен въпрос. Бившият министър председател Манюел Валс съобщи през 2016 година, че футболистите би трябвало да служат за образец, визирайки Бензема.

„ Когато един министър-председател заприказва за теб, това към този момент стопира да е футбол. Според мен не трябва да се смесват футболът и политиката. Моят случай е политически въпрос”, споделя Карим. Запитан за възможния си отговор при повиквателна от националния селекционер, отвръща: „ За кого? За мен? Ако имат потребност от мен, знаят къде съм. Вече съм на 30 години, имам две деца и съм спокоен тук.”



Бензема постоянно е отказвал да пее френския химн преди мачовете на „ петлите”, тъй като „ в случай че се вслушаме добре, Марсилезата приканва към война, а това на мен не ми харесва.”

Той няма герои. „ Когато към мен се приближат моите почитатели, усещам същото, което и аз усещах като дребен при гледката от близко на Роналдо. Виждам доста хлапета към мен, които ме гледат с ококорени очи, и си припомням по какъв начин и аз гледах идолите си по същия метод.”

Щастлив е в Мадрид. Тук е домът му. В Лион пък е неговата „ история”. Въпреки влечението си към хип-хоп културата, не се вижда в Съединени американски щати. „ Обичам да вървя там, само че единствено на почивка.”
Палома Симон, „ Венити Феър”
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР