За една забравена история ще ви разкажем в навечерието на

...
За една забравена история ще ви разкажем в навечерието на
Коментари Харесай

Нова книга разказва за лечителя на Васил Левски

За една забравена история ще ви разкажем в навечерието на годишнината от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. Един духовник избавя живота му като съумява да го излекува от тежка рана в корема.

Възрожденският врач отец Неофит Калчев се приема за татко на българската национална медицина, лекува кралица Елеонора, награждаван е от съветския император Николай II. Кристиян Иванов и Борислав Радославов събират известното за живота му в книга.

Годината е 1868-ма. Времето на Втората българска легия. Левски е в Белград, Сърбия и от месеци не се усеща добре. Разболя се.. и за малко да почине - написа в спомените на един от околните съратници на Апостола - Христо Иванов-Големия.

" Тогава сръбски лекари споделят, че се постанова интервенция, става дума за гнойно образувание в стомаха ", описа Борислав Радославов - съавтор на " Лечителят на Левски. Невероятната история на отец Неофит Калчев ".

Да остане в болница обаче е рисково и за него, и за освободителното придвижване.

" Неговите съратници в Белград заплащат на двама сръбски хирурзи и наемат частна къща, където се прави интервенция на Апостола ", добавя Борислав Радославов.

След интервенцията раната не зараства добре.

" Тогава идват отец Неофит Калчев и отец Матей Преображенски ", споделя съавторът на книгата Борислав Радославов.

Като употребяват разнообразни билки, двамата забъркват мас и го тестват първо върху себе си.

" За да видят действието му преди да го приложат на Апостола ".

И до през днешния ден остава загадка какво съдържа мехлемът. Отец Неофит обаче упорства Левски да приема и настойка от билки, обработвани по способ, фиктивен от него.

" Т.нар. хайдушко биле или по-познато в наши дни като билката рани лист. Те са ги рязали на ситно, слагали са ги в едни дребни шишенца с вода и тази настойка се е пиела ", споделя Борислав Радославов.

Лечението очевидно е подействало, тъй като скоро Левски написа до отец Неофит:

" Хвала на бога и на двама ви с Миткалото, най-сетне се отървах от тази пакост ".

Така йеромонах Неофит става прочут като Лечителя на Левски. С рецептите си избавя още хиляди във времена, когато не са били налични други способи за лекуване.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР