За една нощ тя влезе в историята на музикалните награди

...
За една нощ тя влезе в историята на музикалните награди
Коментари Харесай

Като чудо. Певицата Рей, която се пребори за независимост и постави британски рекорд

За една нощ тя влезе в историята на музикалните награди " Брит ", спечелвайки шест от седемте награди, за които беше номинирана. Така надмина върха на Блър, Адел и Хари Стайлс с по четири оценки едновременно. Сама, без звукозаписна компания зад тила си. Тя е Рей и е Човек на деня на Свободна Европа.

Една 26-годишна британка, в чиито вени тече ганайска кръв, направи същински възторг на влиятелните награди „ Брит ” този месец. Тя победи в рекордните шест категории.

По време на церемонията в лондонската зала O2 Рейчъл Агата Кийн , чието артистично име е Рей (Raye), получи наградите за най-хубава ария - Escapism , и за най-хубав английски албум - My 21-st Century Blues .

Тя беше отличена и за най-хубав реализатор, най-хубав нов реализатор, най-хубав R&B реализатор и най-хубав създател на песни. Така Рей стана и първата жена, която печели премията за създател на песни.

Наградите „ Брит ” са основани от Британската асоциация на звукозаписната промишленост през 1977 година и са считани за еквивалента на американските „ Грами “. Сред носителите на " Брит ” са Бийтълс , Оейзис , Роби Уилямс , Елтън Джон и доста други от най-големите английски музиканти.

Със своите седем номинации Рей също усъвършенства върха за най-вече, получени от един реализатор за една година, оповестиха от Британската фонографска промишленост.

" Очите ми се пълнят със сълзи, когато приказваме за това - прекомерно доста, в действителност е прекомерно доста. Единственият метод, по който мога да опиша това, e като знамение ", сподели тя при оповестяването на номинациите.
 Рей пее на сцената по време на церемонията по връчването на премиите
А при приемането на премиите си, когато излезе на сцената боса като своите предшественици, пели госпъл, Рей сподели: " Изпълнителката, която бях преди три години, нямаше да повярва, че в този момент управлявам обстановката - аз съм си началник. "

През 2021 година Рей упреква звукозаписната си компания Polydor Records , че е задържала издаването на дебютния ѝ албум от 2014 година

Компанията подписва контракт с нея, когато тя е едвам 17-годишна, откакто сама издава първия си миниалбум Welcome to the Winter. На 19 Рей пее в денс шлагера на Jax Jones - You Don`t Know Me, който доближи номер три в класацията за сингли в Обединеното кралство. След това стартира да работи със Stormzy и написа песни за Бионсе , Little Mix, Риана, Дейвид Гета, Джон Леджънд и Ели Гулдинг .

„ Имам контракт за запис на четири албума от 2014 година И не ми беше разрешено да издам нито един албум “, споделя тя преди 4 години на почитателите си и се пробва да приключи контракта с компанията.

Успява да раздели с лейбъла чак през 2022 година Така предходната година тя издаде сама дебютният ѝ си студиен албум, който получава извънредно високи оценки от критиците и е доста сполучлив. Сега към този момент е и с премия " Брит ".

Сингълът ѝ от 2022 година Escapism се популяризира всеобщо в TikTok, а по-късно става първата ѝ ария, която доближава върха на класацията за сингли на Обединеното кралство. Освен това песента доближи до челната десетка в над 22 страни и стана първото ѝ влизане в американската ранглиста Billboard Hot 100 .

Затова, когато получи рекордния брой номинации, Рей сподели: " Преди година и половина, що се отнася до промишлеността, бях на дъното. И в най-смелите си фантазии не съм си мислила, че да опитам още веднъж ще значи седем номинации за " Брит ". "

След като получи една след друга общо пет награди, Рей предложения със себе си на сцената баба си Агата, чието име носи. Певицата благодари на старата жена, че „ остана будна до 3 сутринта, с цел да се моли за мен “.

„ Просто не разбирате какво значи това за мен. Плача грозно по националната телевизия. Всичко, което в миналото съм желал да бъда, беше да съм актьор, а в този момент съм актьор с албум на годината. Много благодаря, това е прекомерно! Хайде, бабо, да тръгваме. “

Рейчъл Агата Кийн е родена на 24 октомври 1997 година в Тутинг, Лондон. Музиката е част от нейното семейство. Дядо ѝ е създател на песни и музикант. Майка ѝ Сара, която е от ганайско-швейцарски генезис, се среща с татко ѝ Пол в църквата, където той е музикален началник, а тя пее в хора. Затова и като дребна самата Рей пее госпъл песни в същия църковен хор.
 Моментът, в който Рей се качва на сцената дружно с баба си.
" Мисля, че бях на към 10 години, когато взех решение, че желая да се занимавам с музика доста съществено ", споделя тя. " Тогава татко ми направи малко неподготвено студио в къщата. Сложихме пухена покривка на вратата, с цел да работи като звуков буфер, и започнах да протоколирам песни, кавъри, като използвах микрофона, който бяхме купили. "

На 14-годишна възраст тя е призната в Британското учебно заведение за театрални изкуства, измежду чиито ученици са Адел , Лили Алън и Кейти Мелуа . След две години обаче напуща, тъй като се усеща " лимитирана, макар че е научила извънредно доста ".

След това младата Рейчъл се занимава най-вече с учене на професионално писане на песни. Тя придобива популярност с комерсиално сполучливите сингли от 2016 година By Your Side на Джонас Блу и You Don`t Know Me на Джакс Джоунс .

През 2019 година получава премията BMI Film & TV Award за " новаторското си артистично майсторство, креативна визия и въздействие върху бъдещето на музиката ". Следват още няколко оценки. Рей към този момент има над 10 милиона сертифицирани продажби в Обединеното кралство.

Тя има три сестри - Аби, Лорън и Кейтлин . Първите две също пишат песни, а Аби пее под артистичното име Absolutely.

Рей се дефинира като християнка и счита, че вярата ѝ е помогнала да преодолее персоналните си компликации. В изявление за Rolling Stone тя разкрива, че се е борила с дисморфия (мания за недостатъци по тялото), пристрастяване, хранително разстройство и тревога. Пред Би Би Си тя споделя, че при започване на кариерата си е била полово насилвана от звукозаписен продуцент.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР