За една година цената на газа се увеличи със 150%.

...
За една година цената на газа се увеличи със 150%.
Коментари Харесай

Марияна Кукушева: Инфлацията в България е 20%. Хлябът да е с 9% ДДС

За една година цената на газа се усили със 150%. От 1 октомври чакаме още 25-30% повишаване на цената на газа. Цената на ел. сила за бизнеса се усили с 200%. Цената на превоза се усили с 35%. Имаме да догонваме борсови цени. Това сподели в изявление за предаването " България заран " на BGonAIR ръководителят на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Марияна Кукушева.

„ За първи път тази година по време на беритба имаме феномен - цената на пшеницата се повиши с 30% и тя към този момент е с към 50% по-висока от цената ѝ по същото време предходната година. Към 10-15 октомври новата годишна продукция ще влезе в мелниците. Оттам нататък може единствено да гадаем каква ще е цената на брашното. Вътрешната инфлация към този момент е 20%, а не оповестените публично 3-4%. Това са обстоятелства, които всеки консуматор усеща по джоба си. Сами разбирате, че себестойността на хляба и нашата доставна цена се трансформира. Цената на пшеницата пораства, тъй като е борсова и не се въздейства единствено от вътрешното ползване. 50% от добитата пшеница е с високохлебопекарни качества. От фуражна пшеница не може да се създаде самун, това е невероятно ", добави още Кукушева.

" Крайната цена на хляба се дефинира от нашите сътрудници от комерсиалните вериги. Към тази последна цена има 20% Данък добавена стойност на страната. Винаги крайният консуматор заплаща ДДС-то. Едно от предложенията ни е страната да вкара единна Данък добавена стойност ставка от 9%. 9-те % се оказаха печеливша формула и контролният уред се образова добре да събира Данък добавена стойност в границите на 9%, където той беше въведен. Това е мощна антиинфлационна мярка. 9-те % биха могли да изсветлят напълно стопанската система на страната ", съобщи Марияна Кукушева.

" Бюрокрацията ни е тромава, административният напън върху бизнеса е голям. Бизнесът се нуждае от квалифицирани и виновни фрагменти, които могат да вършат пари. В администрацията работят хора с висше обучение и в доста случаи с повече от една магистърска степен. Тези хора са ни нужни освен да се влеят в нашия отрасъл, а напълно в стопанската система. Внасяме нискоквалифицирани хора, те не са нужни на стопанската система на България ", разяснява Кукушева.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР