„За една година през ГКПП „Дунав мост”, в посока Русе

...
„За една година през ГКПП „Дунав мост”, в посока Русе
Коментари Харесай

Елена Йончева: Ако бяхме в Шенген, трафикът по Дунав мост щеше да е по-облекчен

„ За една година през Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Дунав мост”, в посока Русе – Гюргево, минават почти 1 000 000 леки автомобила и 300 000 товарни автомобила. Редовно от българската страна се образува километрична опашка от товарни коли. Ако бяхме в Шенген, както държавното управление дава обещание години наред, трафикът през моста щеше да е доста облекчен”. Това сподели лидерът на листата на „ Българска социалистическа партия за България” Елена Йончева по време на диалога си с Димитър Чорбаджиев – началник на „ Гранична полиция “ – Русе, на Граничен контролно-пропусквателен пункт Дунав мост.
Тя разяснява, че не сме в Шенген заради три аргументи – голямата корупция, неприятната правосъдна система и неналичието на предвидимост. „ Корупцията у нас изстисква 22% от Брутният вътрешен продукт всяка година. Ако България не губеше тези големи средства, те щяха да отидат освен за Дунав мост, а в стопанска система с принадена стойност, за почтени междинни заплати и пенсии ”, сподели още Елена Йончева.
„ Проблемът със тапите на Дунав мост е проблем на русенци, на българите и Европа. Обяснението на властта е, че мостът е „ стеснен “ и не може да поеме нараствания трафик, макар че казусът идва и от многото дублирани контроли от двете страни на моста на българските и румънските служби ”, сподели националният представител от ПГ „ Българска социалистическа партия за България ” Пенчо Милков.
Той разяснява, че положението на пътната настилка на моста от българска страна не е положително, макар че всяка година се вършат „ козметични закърпвания “ на дупките. Милков добави, че никой не обръща внимание на основата, а бетонните плочи са мощно компрометирани. „ Събират се такси за прекосяване на моста, като събраната сума от страната е повече от 25 милиона лв. годишно. Това значи, че за две години и половина страната събира пари, с които може да се направи главен ремонт на моста, по този начин както направи Румъния ”, съобщи националният представител. Той сподели още, че трафикът на тежки коли фрапантно се усилва всяка година и това би трябвало да е опция и сила за Русе, а не да генерира проблеми. „ Мостът би трябвало да е връзка, а не бариера сред България и Румъния ”, заключи Пенчо Милков.
По-късно претендентите за евродепутати Елена Йончева и Петър Витанов и народните представители Пенчо Милков и Георги Стоилов се срещнаха с екоактивисти от Русе. С тях те разискаха различен наболял проблем на града – замърсяването на въздуха. Русенци обясниха, че от няколко години Русе е подложен на систематични обгазявания, за които Регионална инспекция за опазване на околната среда Русе и лаборатории настояват, че не са рискови за здравето. Те припомниха, че жителите на града са излизали на митинги, писали са апели, писма, обръщения към Европейска комисия, кмета на общината, а народните представители от Българска социалистическа партия са задали десетки въпроси свързани с качеството на въздуха и прибавиха, че всичко това е без забележим резултат. Екоактивистите припомниха още, че Общинският съвет, с болшинството на ГЕРБ, е отхвърлило настояването на 15 000 русенци за осъществяване на референдум за чистия въздух на града.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР