За една година има поскъпване от 27-28% на бензина и

...
За една година има поскъпване от 27-28% на бензина и
Коментари Харесай

Светослав Бенчев: Няма картел, държавата не може да помогне за цените на горивата

За една година има повишаване от 27-28% на бензина и дизела – това повишаване е изцяло обикновено, което ще продължи, тъй като цените на суровия нефт не престават да нарастват на международния пазар. За това предизвести Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация в утринния блок на Българска национална телевизия във връзка идното повишаването на горивата.

Бенчев преди всичко прикани хората, когато влизат да заплащат сметките в бензиностанциите, да носят маски. Бенчев не може да каже какъв брой души са имунизирани от личния състав в бензиностанциите, само че е обезпечена опцията за имунизиране, което въпреки всичко е непринудено и благопожелание. 

Към момента повишаването на горивата е с към 50 стотинки. Такава е интернационалната обстановка, която няма по какъв начин да не се отрази и на пазара, добави Бенчев. " Единственото, което дефинира цената на горивата е свободният пазар. Държавата няма какво да направи и няма по какъв начин да влияе върху цените на горивата, тъй като акцизите се дефинират извън “, посочи Светослав Бенчев.

В другите региони на София и в страната цените на горивата са разнообразни и няма картел на пазара, добави Бенчев. През 2023 година може има фрапантно повишаване на цените на горивата с към 1.10, 1.20 лв. за всички горива поради Зелената договорка. По този метод всички горива ще се трансфорат в първокласни горива, ще оскъпи всичко и цените на главните артикули и услуги ще тръгнат нагоре, призна Светослав Бенчев.

Бенчев не вижда към сегашния миг по какъв начин цената на суровия нефт може да тръгне надолу. Ако налозите и акцизите не се трансформират, няма по какъв начин нещата да тръгнат надолу, сподели Бенчев. 

Бенчев не счита, а и не има вяра, че ще се стигне до 3 лв. на литър, защото няма подобен фактор, който да го наложи. До края на годината може би ще има постъпване с към 7-8 стотинки на горивата, в случай че цените на суровия нефт нарастват.

Българската петролната и газова асоциация не е срещу Зелената договорка, а желае равномерен преход към нещо задоволително и обществено-социално задоволително. Най-важната мярка е да не се ползва въглеродната съставния елемент в акцизните и данъчното облагане. Нека повишение на акциза бъде стъпаловидно с дребни стъпки през годините, настоя Светослав Бенчев.

Още:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР