За една година бензинът по българските бензиностанции е поевтинял с

...
За една година бензинът по българските бензиностанции е поевтинял с
Коментари Харесай

Бензинът у нас е поевтинял с 2 стотинки за литър за година, дизелът - с 35 стотинки

За една година бензинът по българските бензиностанции е поевтинял с 2 стотинки за литър (0,76 процента) с наклонност на поевтиняване. Това демонстрират данните на платформата " Фюело " (Fuelo). Ако на 3 януари 2023 година бензин A95 се е продавал за 2,64 лв. за литър, през днешния ден междинната му цена на дребно е 2,62 лв. за литър. За последния месец бензинът е поевтинял с 11 стотинки за литър или 4,03 на 100.
Дизелът за година е поевтинял с 35 стотинки за литър (11,59 на сто), само че с наклонност на застой на цената, съгласно профилираната платформа. На 3 януари предходната година литър от този тип гориво се е търгувал за 3,02 лв., а в този момент цената е приблизително 2,67 лв. за литър. Въпреки че за последния месец дизелът е поевтинял с още 11 стотинки за литър или 3,96 на 100, от " Фюело " смятат, че се резервира наклонността на застой на цената.
За обсъждания едногодишен интервал се регистрира повишаване и при пропан-бутана с 5,93 % или със 7 стотинки за литър, като там наклонността е на повишение на цената, смятат от платформата. На 3 януари 2023 година той е коствал 1,18 лв. за литър, до момента в който сега е 1,25 лв. за литър. За последния месец пропан-бутанът е поскъпнал с 1 стотинка за литър или 0,81 %.
За една година метанът е поевтинял с 1,1 лв. за кг или 29,45 на 100. На 3 януари 2023 година метанът по бензиностанциите в страната е коствал 3,43 лв. за кг, а в този момент се продава приблизително за 2,42 лв. за кг. За последния месец метанът обаче е поскъпнал с 9 стотинки за кг (3,86 на сто), само че все пак се резервира наклонността на поевтиняване, съгласно " Фюело ".
Председателят на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Светослав Бенчев коментира пред Българска телеграфна агенция, че трендовете на цените на горивата са понижаващи се за момента. " Ако не се случи нещо, би трябвало да се задържат почти на такива равнища през идващите седмици ", съобщи Бенчев. На въпрос тъй като дизелът за година е поевтинял повече по отношение на бензина, ръководителят на БПГА отговори, че това се е случило напълно на пазарен принцип. Той уточни, че през лятото е имало по-сериозно търсене на бензина, тъй като европейските рафинерии изнасят за Съединени американски щати. Когато търсенето е по-голямо, надлежно и цената е по-висока.
Светослав Бенчев добави, че най-малко към този момент не вижда притеснителни фактори, които да окажат съществено въздействие на цената на горивата до края на месеца. Най-съществено въздействие върху цената им оказва тази на суровия петрол. " Икономиките не вървят доста сполучливо. Кризата в Червено море най-малко за момента не оказа съществено въздействие, тъй като там не са наранени съществено страните-производителки. Няма проблем с производството. Търсенето е относително едва, изключително през зимния сезон, тъй като хората пътуват по-малко ", сподели ръководителят на БПГА. По думите му цените на горивата могат да намалеят с още няколко стотинки до края на месеца, само че няма по какъв начин да има по-сериозен спад.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР