За една година българите са намалели с 50 000 души,

...
За една година българите са намалели с 50 000 души,
Коментари Харесай

Топим се бързо: След 80 години българите под 4 милиона

За една година българите са намалели с 50 000 души, а аргументите са добре познати. Те са свързани с намаляващата раждаемост, високата смъртност в страната, емиграцията. Сънародниците ни над 65 години са близо милион и половина. Това е близо с 470 000 повече от младите, което слага България на едно от челните места по застаряващо население.

" Младите, а и освен младите напущат страната, по тази причина че заплатите, приходите и изискванията на работа са в минус за нас, откъдето и да било другаде в Европейски Съюз. ", отбелязва Пламен Димитров от КНСБ.

Запазва се наклонността и за неравномерното систематизиране на популацията в териториален проект, което се концентрира в огромните градове като София, Пловдив, Варна и Бургас. Това води до огромни разлики в качеството на живот, в приходите, изискванията за работа и обучение.

След 80 години популацията на България ще е под 4 милиона души. Стряскащата прогноза е на Евростат.

През 2018 година популацията на страната ни е малко под 7 милиона. Както в Европа, по този начин и в България, популацията ще става все по-възрастно в идващите години, оповестява Bulgaria ON AIR.

Анализът на Евростат регистрира, че младите българи у нас на възраст под 15 години през предходната година са едвам 14 на 100 от популацията или 996 хиляди. Над 60 % от хората са до 64 години, а една пета от популацията е над 65 години.

България попада в черната статистика на страните, които ще изгубят максимален % от популацията си. Очакванията са след две години в страната да живеят малко над 6 милиона души.

Прогнозите на Евростат са, че настоящето население от 7 млн. души ще се свие до 5 млн. през 2050 година Разбивката по градове демонстрира, че през 2080 година жителите на регионалните градове ще намалеят съвсем на половина.

Единствено в София-град е допустимо увеличение на популацията, и то с по-малко от 100 хиляди души.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР