За е-управление са изхарчени малко над 100 млн. евро. Останалите

...
За е-управление са изхарчени малко над 100 млн. евро. Останалите
Коментари Харесай

За е-управление са изхарчени около 100 млн. евро

„ За е-управление са изхарчени малко над 100 млн. евро. Останалите разноски са за компютри и принтери, което не е-управление ”, разяснява пред „ Труд ” вицепремиерът Томислав Дончев. Той бе в Народното събрание поради настояването на Българска социалистическа партия да се сътвори специфична комисия, която да откри какъв брой средства са дадени за е-управление. Предложението на левицата бе отхвърлено. Парламентът гласоподава до 31 март вицепремиерът Томислав Дончев да показа в Народно събрание отчет за настоящото положение на електронното ръководство, Депутатите разпоредиха на Дончев и да внесе в Народното събрание доклад и годишен проект за развиването на осведомителните запаси, откакто бъдат признати от Министерски съвет.

По време на полемиката депутатът от Българска социалистическа партия Димитър Данчев напомни, че за електронно ръководство в България се приказва от 1998г. „ Оттогава до през днешния ден, за създаване на електронно ръководство в държавната администрация са „ усвоени ” най-малко няколкостотин милиона лв.. Писани са няколко тактики, регистрирани са доста триумфи, само че практическият резултат е доста под упованията на жителите и бизнеса ”, сподели още аленият народен представител. По неговите думи в България има 265 общини и общо над 500 администрации.

В края на предходната година Българската стопанска камара пресметна, че в интервала 2002-2016 година са дадени 2 млрд лева за осведомителни запаси. Това прави приблизително по към 150 млн. лева годишно национално и европейско финансиране.

За съпоставяне, Естония е похарчила към 50 млн. лева (около 25 млн. евро), от които 70% са за хардуер. Използвани са съвсем напълно безвъзмездни софтуерни стратегии с отворен код.

„ Със сигурност „ индивидът на гише ” би трябвало да изчезне и то не след доста време. Защото патологията е там, там се случват нарушаванията. Човекът има субективна власт да ви пусне или да не ви пусне, да ви издаде документа, или не ”, разяснява Томислав Дончев. Той напомни, че България е от дребното страни, в които европейските планове се подават и регистрират по електронен път. „ Говорим за планове за към 20 милиарда евро ”, акцентира Дончев.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР