За две седмици след появата му у нас новият вариант

...
За две седмици след появата му у нас новият вариант
Коментари Харесай

НЦЗПБ: За две седмици Омикрон може да се превърне в напълно доминиращ у нас

За две седмици след появяването му у нас новият вид на ковид Омикрон може да се трансформира в изцяло преобладаващ у нас. Това е прогнозата на Националния център по заразни и паразитни заболявания. Според математици пък той ще докара до пета Коронавирус вълна още при започване на идната година.

До момента специалистите са на мнение, че новият вид може да е до 5 пъти по-заразен спрямо първия, открит в Ухан. Най-уязвими ще са неимунизирани и непреболедувалите. При имунизираните отбраната може да се окаже по-слаба, само че няма данни вирусът напълно да прескача имунитета, построен от препаратите. До 10 дни ще разберем има ли го новия вид и у нас.

Възможно е Омикрон да се окаже цели 5 пъти по-заразен от първия вид на ковид, счита проф. Ива Христова. „ Британският вид беше 60% по-заразен от изходния - уханския вид. След това следваше Делта, който беше 60% по-заразен по отношение на английския вид. А тук внезапно имаме доста високо повишаване. Най-незащитени ще бъдат неимунизираните и неболедувалите”, сподели тя.

Според епидемиолози този път даже миналите през инфекцията ще се окажат уязвими. „ Повечето от разпознатите като тревожни разновидности има индикации, че дават на новия вид мощ да презаразява още веднъж, да пробива имунитета и имунната защита”, разяснява доктор Петър Марков.

От Националния център по заразни и паразитни заболявания стартират огромно изследване на съмнителни проби, дадени при проби на летища и граници. „ Ще има тясно следене на всички вероятни пътища, от които може да влезе. Мисля, че към момента не е в България. Единични са случаите в по-големите европейски страни, които имат доста по-засилен туристически трафик”, уточни проф. Ива Христова.

Ако бъде регистриран у нас обаче, на Омикрон ще е нужно доста по-кратко време, спрямо предходни разновидности, да се трансформира в напълно преобладаващ, предвиждат математици. „ Този вид би трябвало да се бори някъде към три седмици, с цел да измести настоящия. Ако не го пуснем до Никулден, общо взето до към Коледа, Нова Година, няма да имаме особени проблеми”, съобщи проф. Николай Витанов.

Така най-хубавият сюжет е петата вълна да пристигна през януари, когато четвъртата към този момент е отшумяла. Ако се застъпят обаче медиците ни още веднъж ще са изправени пред огромен напън, споделят специалисти. Затова предлагат страната ни да последва образеца на страните, въвеждащи нови ограничавания. „ Очаквам през тази седмица стягане и у нас”, сподели проф. Ива Христова.

Най-добрата отбрана към този момент остава ваксинирането, добавя тя.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР