За две от лицата в , предаден от премиера Кирил

...
За две от лицата в , предаден от премиера Кирил
Коментари Харесай

8 от лицата в списъка на Петков са чисти. За другите 11 има данни в службите, установи прокуратурата

За две от лицата в, предаден от премиера Кирил Петков на прокуратурата, няма данни да са правили закононарушения. За други шестима службите не са дали данни, които да ги свързват с медийните изявления, импортирани от Петков, а за останалите 11 способените органи са изпратили документи, които "евентуално биха били съотносими " с материалите от листата.

Това излиза наяве от известие на Върховната касационна прокуратура (ВКС) от вторник. В началото на февруари Петков лист с 19 имена на известни персони, за които съгласно него има обществени подозрения за присъединяване им в корупционни и други незаконни схеми.

Сред посочените в него са и двама политици - някогашният министър председател и водач на ГЕРБ Бойко Борисов и депутатът от Движение за права и свободи, глобен от Съединени американски щати за корупция, Делян Пеевски.

В известието си във вторник от Върховен касационен съд показват, че са получили и анализирали информацията, която по-рано пожелаха от Министерство на вътрешните работи, ДАНС, КПКОНПИ и Национална агенция за приходите. Единственото име, упоменато съответно в прокурорското известие, е това на някогашния началник на "Булгаргаз " Николай Павлов.

По-рано министър председателят Петков, както и вътрешният министър Бойко Рашков разясниха, че Павлов и другите отстранени ръководители на сдружение са заплашили. Причината - не са обезпечени цялостните количества азерски газ, който сега е по-евтин от съветския, с цел да могат да се предложат на потребителите по-ниски цени. По този проблем към този момент бе формирано дело, а някогашният началник на "Булгаргаз " –.

От Върховен касационен съд показват още, че макар неналичието на данни за закононарушения за най-малко двама души, материалите за общо 8 лица от листата ще бъдат изпратени за преценка на способените прокурори.

Списък с 19 имена беше, откакто по самодейност на основния прокурор Иван Гешев министър председателят беше свикан на разпит дружно с началничката на кабинета си Лена Бориславова.

Привикването им в държавното обвиняване стана във връзка среща сред тримата, на която Гешев твърди, че министър-председателят му е загатнал "имена и прякори на лица, които съгласно него са в основата на икономическата и престъпна престъпност в страната ". Впоследствие основният прокурор беше сезирал ВКП и тя прикани Петков и Бориславова.

При появяването си в прокуратурата тогава министър председателят съобщи пред медиите, че предава на проверяващите лист с 19 имена на известни персони, за които съгласно него има обществени подозрения за присъединяване им в корупционни и други незаконни схеми.

Сред посочените в него са някогашният министър председател и водач на ГЕРБ Бойко Борисов, депутатът от Движение за права и свободи, глобен от Съединени американски щати за корупция, Делян Пеевски, търсеният в предишното за наркотрафик Христофорос Аманатидис-Таки, свързваният с някогашната силова формация СИК Младен Михалев-Маджо, Румен Гайтански-Вълка и някогашният шеф на столичното разследване Петьо Петров-Еврото.

След визитата си в прокуратурата Петков повтори, че описът му е съдържал 19 души,, визирайки основния прокурор Гешев. Изказването му беше отпратка към в края на януари, че "хората, които са основата на корупцията в България, са несъмнено 20 индивида ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР