За две години след подписването на Договора за приятелство, добросъседство

...
За две години след подписването на Договора за приятелство, добросъседство
Коментари Харесай

Специално за БНТ: Интервю с посланика ни в Скопие Ангел Ангелов

За две години след подписването на Договора за другарство, добросъседство и съдействие политическите елити в България и Северна Македония се отвориха един към различен. Това съобщи в особено изявление за Българска национална телевизия посланикът ни в Скопие Ангел Ангелов.

Какво реализираха двете страни за 2 години добросъседски връзки - вижте от диалога с Александър Марков.

Какво реализирана България и Република Северна Македония за 2 години добросъседски връзки?

Ангел Ангелов, дипломат на България в Република Северна Македония: За двете години след подписването на контракта двете страни се отвориха една към друга, т.е. по-скоро политическите елити се отвориха, защото ние преди този момент имахме и голям брой туристически пътувания, а и знаете роднинските връзки на жителите от двете страни на границата. И тези положителни контакти, които имахме на ниво междучовешки връзки, на политическото ниво имахме разнообразни проблеми през другите години. Сега, след Договора, тези неща се отвориха и започваме едно интензивно съдействие във всички сфери от енергетиката до спорта, от културата до сигурността. Имаме голям брой визити. Разбира се, дали скоростта и дълбочината на това съдействие ни удовлетворяват, не, имаме доста огромен капацитет пред нас, който би трябвало да развиваме.

Ще успее ли смесената историческа комисия да почисти противоречивите въпроси до края на годината?

Ангел Ангелов, дипломат на България в Република Северна Македония: Не знам дали периодите са най-точните, само че, по този начин или другояче, междуправителствената комисия, която се съпредседателства от двамата външни министри, която направи обзор от осъществяването на контракта, излезе с една рекомендация към комисията до края на годината да имаме забележими резултати по тези исторически събития и персони от общата ни история.

Коридор номер 8, бизнес съгласуваност, повече разговор - какво това ще стане факт сред двете страни?

Ангел Ангелов, дипломат на България в Република Северна Македония: Нашата цел е да работим интензивно по този въпрос. Сега стартира нашето съпредседателстване на Берлинския развой, на България и Република Северна Македония и това би трябвало да бъде употребявано, с цел да завъртим прожектора на Брюксел тъкмо към кулоар 8, както го направихме по време на нашето председателство на Съвета на Европейски Съюз, когато завъртяхме прожектора към Западните Балкани.

Ще получи ли Северна Македония покана за договаряния с Европейски Съюз през октомври?

Ангел Ангелов, дипломат на България в Република Северна Македония: Това е един доста комплициран въпрос, защото той е един ребус или пъзел с доста детайли, от една страна, вътре детайли в Европейски Съюз, знаете, Брекзит, многогодишната финансова рамка, новите институции на Европейски Съюз, и, въпреки това, това е осъществяването на домашните задания от страна на Република Северна Македония и Република Албания, както те сега се държат в пакет. От разопаковането на пакета или държането на пакета значително ще зависи и приемането на дата за начало на договаряния.

Какъв знак е откриването на паметника на следващия ден?

Ангел Ангелов, дипломат на България в Република Северна Македония: Това е един от материалните знаци на осъществяване на Договора за другарство и добросъседство и съдействие и мисля, че това е един монумент, който е на 103 години, в този момент възкръсва още веднъж.
 Две години от Договора за добросъседство със Северна Македония Две години от Договора за добросъседство със Северна Македония
България и Република Северна Македония означават две години от подписването на Договора за другарство, добросъседство и съдействие от 2017 година Ми...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР