За две години пандемия все още нямаме изработен протокол за

...
За две години пандемия все още нямаме изработен протокол за
Коментари Харесай

Няма протокол за лечение на епилептици с COVID, нито протокол могат ли да се ваксинират |

" За две години пандемия към момента нямаме направен протокол за Коронавирус лекуване на деца и възрастни с епилепсия ", сподели за БНР Веска Събева – Председател на Асоциацията на родители на деца с епилепсия (АРДЕ).

" През тези две години има утежняване на положението, на главното заболяване на епилептиците, тъй като пандемията ни сложи в доста сложна обстановка. И пациенти, и лекари бяха сложени в риск. Според мен повода за това е, че не бяха направени медицински протоколи от другите експерти за всички тежки хронични болести по какъв начин да се лекуват при заразяване с ковид. Ние поискахме да има такива протоколи още през 2020 година. И защото това са тежки, характерни болести, при които изписването на разнообразни антибиотици би трябвало да бъде тъкмо преценено кои да бъдат, научните сдружения трябваше да излязат с такива протоколи за лекуване и следене на всяко заболяване. Така, че и достъпът да не бъде усложнен. И когато лекуваш, да не вредиш. Защото някои от медикаментите за коронавирус могат да влошат положението на пациента с епилепсия или да понижат действието на медикаментите по главното му заболяване ", коментира Веска Събева, която от над 30 години се грижи за дете с епилепсия.

Председателят на Асоциацията обърна внимание и на това, че няма комисия, която да разясни дали децата и възрастните хора с епилепсия могат да се имунизират против ковид:

По думите на Събева, това са пациенти, които след установяването на болестта са освободени от имунизация. Това са тези с тежката форма на епилепсия и с още друго съпътстващо заболяване. Тези хора не знаят дали могат да се имунизират.

" Онези, които са уверени, че са развили епилепсия в резултат на ваксина, не можеш с нищо да ги убедиш да се имунизират, само че има и други, които желаят да знаят могат ли да си слагат ваксина. Епидемиолозите, вирусолозите не могат да определят кой да се имунизира. Специалистите по другите тежки хронични болести трябваше да излязат с протоколи за това кои пациенти могат да се имунизират против COVID-19 и кои не могат ", сподели ръководителят на АРДЕ. 

Тя заяви, че има епилептици, които са имунизирани и все пак са се заразили. От асоциацията са отправили питане до здравните управляващи, само че към момента нямат отговор.

По думите ѝ тук идва и въпросът за зелените документи за хора, които не могат да се имунизират - тематиката ще бъде сложена на равнище национално-представителни организации.

Според Събева прекъсването на плановия банкет не е вярно, а обикалянето на Спешната помощ от болница в болница в търсене на интензивно легло ясно демонстрира казуса, че системата не работи в интерес на на никого.

" Аз съм търсила легло на психологично болен в цяла София в колата на Спешна помощ - за кого работи системата, запитвам, откакто аз като представител на пациентска организация би трябвало диря достъп до болница? ", описа още Събева.

Тя уточни, че центърът и асоциацията не са спирали да работят през цялата пандемия и при техните деца и възрастни няма декаданс. 

Днес в столицата се организира конгрес, отдаден на Световния ден за битка с епилепсия, изтъкнати експерти ще слагат още въпроси за неналичието на грижа за хората с епилепсия по време на пандемия; безконечният проблем с изчезналите лекарства; животозастрашаващите положения, провокирани от прекъсването на избран медикамент; омагьосаният кръг за издаването на протоколи за „ скъпоструващите лекарства “; приобщаващото обучение за децата с епилепсия; обществените услуги и приетият трудов стаж за хората, грижещи се за човек с епилепсия; трудовата претовареност на хората с епилепсия.

На Световният ден за битка с епилепсията Асоциацията на родители на деца с епилепсия ще показват картините от самодейността „ Това е моята фантазия, харесва ли ти мамо? “, както и други произведения направени от деца и младежи с епилепсия от услугите на АРДЕ. Ще участват художниците и родителите им. Събитието ще се организира в Ларгото /подлеза на ЦУМ, под купола/ в Зала 1 от 10.00 - до 11.00 ч.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР