За две години ледниците са се стопили толкова, колкото между

...
За две години ледниците са се стопили толкова, колкото между
Коментари Харесай

Швейцария е загубила 10% от ледниците си

За две години ледниците са се стопили толкоз, колкото сред 1960 и 1990 година

Швейцарските ледници през последните две години са се стопили толкоз, колкото в интервала сред 1960 и 1990 година, вследствие на екстремни метеорологични условия, влошени от климатичните промени, оповестяват Агенция Франс Прес и Ройтерс, базирайки се на ново проучване.

Липсата на задоволително сняг през зимата и прекомерно високите температури през лятото са коствали на тези застрашени естествени шедьоври 10 % от размера им сред 2022 и 2023 година, съгласно специалисти от Швейцарската академия на науките, учещи криосферата.

Заключението им е ясно: " Швейцарските ледници се топят все по-бързо и по-бързо ".

Екстремните години следват една след друга - откакто изгубиха 6 % от размера си през 2022 година, която беше регистрирана като рекордна, тази година швейцарските ледници се стопиха с още 4 %. Това е вторият максимален спад от началото на измерванията.

" Говорим за композиция от доста неприятно периодично повтаряне на рискови метеорологични феномени и климатични промени, което прави тези крайности по-вероятни ", споделя ръководителят на швейцарската мрежа за глациологични проучвания (Glamos) Матиас Хус.

" Ако продължим с темпото, с което вървим през последните години и всичко се случва още по-бързо, всяка година ще бъде неприятна ", допълва ученият, представен от Българска телеграфна агенция.

По думите му следените през последните години промени са толкоз трагични, че за учените е изцяло допустимо да си представят Швейцария без ледници. Хус добавя, че решителните дейности за стабилизиране на климата посредством понижаване на излъчванията на въглероден диоксид до нула допустимо най-бързо може да докара до запазването на една трета от леда, който се образува в Швейцария.

" Това значи, че всички малки ледници ще изчезнат, а огромните ще се смалят, само че към момента ще има лед в най-високите региони на Алпите и няколко ледника, които ще можем да покажем на внуците си ", споделя с вяра Матиас Хус.

Топенето е засегнало цялата алпийска страна, чиито 1400 ледника зареждат безчет езера, реки и потоци.

В южната и източната част на Швейцария ледниците са се стопили съвсем толкоз, колкото през рекордната 2022 година

Според оповестената предходната година оценка на Междуправителствената експертна група за климатичните промени към Организация на обединените нации (IPCC) топенето на леда и снега е една от 10-те съществени закани, породени от световното стопляне.

Според проучване, оповестено през януари в сп. " Сайънс ", половината от ледниците на Земята са обречени да изчезнат до края на века, в случай че повишението на температурата не бъде лимитирано до 1,5 градуса Целзий над прединдустриалните равнища - най-амбициозната цел в Парижкото съглашение за климата.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР