За две години България е получила едва 1% от средствата

...
За две години България е получила едва 1% от средствата
Коментари Харесай

Андрей Новаков: България е на път да загуби поне половината от парите по ПВУ

За две години България е получила едвам 1% от средствата по Плана за възобновяване и резистентност. Това съобщи евродепутатът от ЕНП / ГЕРБ Андрей Новаков за телевизия CNN Румъния (Antena 3) и акцентира, че политическата неустойчивост и поредицата от избори са повода до България до този миг да са достигнали заплащания в размер на едвам 42 млн. лева от наличните за страната ни 6,9 милиарда лв..

Забавянето е голямо и според мен най-малко половината от тези средства са в риск. В тези сложни времена нито един политик и нито едно държавно управление не би трябвало да разреши такова нещо да се случи, съобщи Новаков и добави, че такава опция страните имат единствено един път.

„ Не желая да бъда на мястото на този политик, който някой ден би трябвало да изясни на младото потомство за какво страната му не се е възползвала оптимално от тази опция ". По думите му страните-членки са изправени пред предизвикването да работят по едно и също време по осъществяването на оперативните стратегии и да създават своите Планове за възобновяване, само че „ щом има страни, които съумяват да го създадат и дори приготвят вложения отсега нататък, значи очевидно ние изпускаме нещо ".

Координаторът на Европейската национална партия в Комисията по районно развиване на Европейския парламент предвижда, че съответно за България общата сума от оперативните стратегии и Плана за възобновяване и резистентност възлиза на финансиране, което в идващите седем години може да промени доста средата у нас. „ Изморих се България и Румъния да бъдат посочени с пръст и да ни се поставя етикет, че не можем да се възползваме от това, което сме договорили. Бих желал вместо да изоставаме и да се борим със зъби и нокти да сме в Шенген и Еврозоната, да ни сочат за образец по какъв начин нови страни-членки напредват и настигат старите европейски страни ".

Андрей Новаков е член на Екологичен потенциал за втори следващ мандат. Освен че работи по Общия правилник за ръководството на средствата от Европейски Съюз, той бе докладчик по пакета REACT-EU за ограниченията за превъзмогване на последствията от рецесията с COVID-19. През последните шест години той е част от преговорния екип на Европарламентa за годишните бюджети на Европейския съюз. Той е координатор на ЕНП в Комисията по районно развиване и взе участие в още три парламентарни комисии - Комисията по бюджети (BUDG), Комисията по превоз и туризъм (TRAN), и Комисията по бюджетен надзор (CONT).
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР