За две години България е изпратила в Украйна оръжие за

...
За две години България е изпратила в Украйна оръжие за
Коментари Харесай

Euractiv: България е изпратила в Украйна оръжие за над $1 млрд.

За две години България е изпратила в Украйна оръжие за над $1 милиарда Това е станало посредством страни медиатори, измежду които Съединени американски щати, Англия и Полша. Това оповестили пред Euractiv осведомени източници.

Бившият министър на защитата Велизар Шаламанов разгласи в следствие на медията, че " българските компании не продават оръжия и муниции непосредствено на украински клиенти, тъй като има процедура да се извършват съглашения посредством непознати стратегии ".

" Тоест парите не са украински, а английски, американски, полски или европейски. Следователно оръжията се купуват през други компании. Освен това логистиката е значима, а както всички знаем, тя се провежда главно през Полша и е отговорността на тези компании, които купуват на българския пазар ", изясни политикът.

През 2022 година българската оръжейна промишленост е изпратила рекорден брой оръжия в чужбина – по-специално в Полша и Румъния, откъдето са превозени до Украйна.

Според изданието първият случай България да доставя оръжие на Украйна е още преди началото на пълномащабно навлизане на съветски войски. Въпреки че от началото на 2021 година до 24 февруари 2022 година Украйна не е сключвала директни съглашения с български оръжейни компании, те са главните експортьори на създадени по руски стандарти оръжия и муниции за Въоръжените сили на Украйна.

От началото на съветската инвазия в Украйна тогавашният вицепремиер и министър на стопанската система на България Корнелия Нинова неведнъж акцентира, че няма да позволи износа на български оръжия за Украйна. Въпросът за изпращането на оръжия е съществена ябълка на раздора сред русофилските и прозападните партии в България, изяснява " Euractiv ".
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР