За два месеца спираме строителството на лот 3.1 ,за да

...
За два месеца спираме строителството на лот 3.1 ,за да
Коментари Харесай

Премиерът Бойко Борисов: Спираме строителството на АМ“Струма“ на лот 3.1 докато не се намери най-доброто решение за археологията и магистрала

„ За два месеца стопираме строителството на лот 3.1,за да се откри решение по какъв начин да запазим археологията и да създадем автомагистрала Струма”, това сподели премиера Бойко Борисов, откакто близо един час гледа мястото където бе открит античния римски град, датиран от 3-4 век след Христа край Благоевград.

Очаквам до два месеца инженерите и специалистите да ми дадът най-хубавото решение. Борисов дойде на археологическата площадка дружно с министрите на финансите, превоза, районното развиване и културата. Тук бе и шефът на  АПИ Дончо Атанасов.

На разкопките бяха и протестиращите, които обявиха пред премиера, че желаят непременно да се резервира античният град, само че и автомагистралата да продължи.  Борисов отиде при тях и беседва като ги попита те какво оферират. Буквално на полето се организира едно самобитно публично разискване на това по какъв начин да се случат нещата, че да не  загуби нито археологията, нито пътя.

Няколко разновидността се разясниха напряко пред гражданите- единият да се реалокира трасето, което ще коства 50 млн.лева и четири години закъснение на лота. Друг вид е да се разкрие целият античен  град, който е над трасето за автомагистралата и там да отидат милионите за консервация и реституция и да се направи един музей навън. А в долната част, която в този момент е открита, да се извадят най-ценните гробници. Това предложиха археолозите.  Имаше предложение и с тунел да се мине под разкопките.

Дотук са дадени 20 милиона лв. за отчуждителни мероприятия, над 2 милиона лв. за разкопките, в случай че се реалокира по-ниско трасето пък има заплаха в случай че придойде река Струма да залее автомагистралата, комплицирано е,затова ще изчакам експертите да се произнесат и да ми дадат най-изгодния вид, каза  премиерът Борисов.

Хората ми благодариха, че започнахме  магистралата, по този начин и открихме археологията, ще създадем всичко допустимо да се резервира. Ако би трябвало, ще се мести и трасето, въпреки това да е рисково, сподели още Борисов преди да отпътува с министрите за Петрич, където ще посети други археологически разкопки, тези на античния град Хераклея Синтика.
 img_0853  img_0865  img_0920  img_0840  img_0839  img_0851  img_0942  img_0938
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР