За два дни на Митнически пункт Капитан Андреево са установени

...
За два дни на Митнически пункт Капитан Андреево са установени
Коментари Харесай

Заловиха рекордна сума недекларирана валута на Капитан Андреево ВИДЕО

За два дни на Митнически пункт Капитан Андреево са открити три случая на недекларирана валута в рейсове, като единствено при един от тях митническите чиновници са откриват над 1,6 млн. евро – това описаха пред публицисти на взаимен брифинг Стефан Марашев - зам.-директор на Търговско дружество Митница Бургас и Мария Кирилова- зам.- областен прокурор на Районна прокуратура Хасково.



Недекларираните 1,6 млн. евро е най-голямата сума, установявана на българска граница – уточни още Марашев и добави, че от началото на годината е открита недекларирана валута за 9 млн. лв. при 14 случая - най-вече евро, долари и английски паунди.

За интервала от януари до май има 10 каузи за недекларирана валута при излизане от страната за над 7 млн. лв.. За съпоставяне с предходната година за интервала е имало две каузи за 1 млн. лева, регистрира Кирилова и акцентира положителното съдействие с Агенция " Митници ".

Стефан Марашев и Мария Кирилова прецизираха, че последния месец има повече случаи в рейсове, а преди този момент особено е било укриването на валута в товарни коли. Двамата предоставиха информация във връзка последния огромен случай на недекларирана валута.

На 27.05.2022 година, към 23.30 часа, на Министерство на правосъдието Капитан Андреево идва рейс с турска регистрация, пътуващ от Румъния през България за Турция. Пред митническите чиновници 30-те пасажери и водачът, турски жител, не са заявили артикули, персонални движимости и валутни полезности. За осъществяване на взаимна инспекция на транспортното средство е постъпило искане и от чиновници на Групово дело " Гранична полиция ". След пролъчване с рентген митническите чиновници откриват зони с подозрителна компактност. При последвалия физически надзор на четири разнообразни места в рейса: в едно от стъпалата на вратата, в подлакътник, във въздушната система и бутилка за компресиране на въздух, са открити общо 40 пакета с еврови банкноти. Общото количество на откритата недекларирана валута е 1 610 870 евро с левова равноценност 3 150 589 лв..

Ден преди този момент в други два турски рейса, пътуващи също от Румъния за Турция са открити недекларирани общо 282 700 евро и с левова равноценност 552 912 лв.. При осъществяване на щателни митнически инспекции в единия рейс са открити 162 700 евро, укрити в тайник сред шофьорската и пасажерската седалки, а в другия - 120 000 евро, укрити във фабрична празнина в тавана.

Така единствено за два дни през месец май са формирани три бързи производства по разказа на Търговско дружество Митница Бургас за опит да бъде пренесена през Митнически пункт Капитан Андреево недекларирана валута в общ размер 1 893 570 евро и с левова равноценност 3 703 501 лв.. Парите са открити при три митнически инспекции на рейсове с турска регистрация, пътуващи от Румъния през България за Турция.

По случаите са формирани бързи производства от проверяващи митнически инспектори под надзора на Районна прокуратура –Хасково - Териториално отделение-Свиленград.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР