За другите градове субсидията ще е по-малка По 40 лв.

...
За другите градове субсидията ще е по-малка По 40 лв.
Коментари Харесай

Държавата отпуска по 40 лв. на ученик в София и 23,60 лв. за пенсионер

За другите градове дотацията ще е по-малка
По 40 лева на месец ще заплаща страната на София, с цел да компенсира понижените цени за пътешестване на възпитаници и деца. За другите огромни градове в страната дотацията ще е в размер на 28, 90 лева на месец. Най-ниската дотация е за деца от селските общини - 16,10 лева на месец.

За картите за градския превоз на пенсионерите София пък ще получава 23,60 лева И тук за другите градове размерът на дотацията е по-малък. В огромните градове ще е 15,80 лева, а в селата 10,80 лева

Размерите на тези помощи са записани в държавното разпореждане, с което бяха планувани нови размери на дотациите за прилагане на градски и междуградски превоз. То бе признато в сряда, само че влиза в действие от 1 февруари. А през днешния ден е оповестено към този момент в " Държавен вестник ".

Целият документ можете да видите 

Помощта е изключителна и ще важи до края на тази година, а задачата на държавното управление е да подкрепи пътуванията на хората, които не употребяват персонален автомобил. До края на тази година гратис в превоза ще пътуват децата до 10 години, а не както бе до момента тези до 7-годишна възраст.

Плановете на транспортния министър Христо Алексиев, че с помощта на тези дотации София ще вкара нулеви цени на картите за пенсионери обаче мъчно ще бъдат изпълнени. Правителството субсидира 40% от постоянната цена, а София 60% и това може да даде цялостно унищожаване на заплащането от страна на възрастните, твърдеше Алексиев в сряда.

Реално обаче държавното разпореждане дефинира минимална отстъпка, а не планува натрупването на тази дотация върху общинските помощи, които всяка локална планува в своите наредби. За учениците и студентите е планувано, че общините би трябвало да дават най-малко 70% отстъпка, с цел да употребяват дотацията от страната. При пенсионерите тази долна граница е 40%.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР