За домашните котки отдавна е известно, че са ненаситни ловци,

...
За домашните котки отдавна е известно, че са ненаситни ловци,
Коментари Харесай

Заради опасна болест: Домашните котки са опасни за дивите животни

За домашните котки от дълго време е известно, че са ненаситни ловци, провокирали изгубването на десетки бозайници единствено в Австралия.

Домашните котки са опасност за животните в дивата природа, тъй като популяризират рискова болест, откриха канадски учените от Университета на Британска Колумбия.

Разпространението на токсоплазмоза, която при хората предизвиква грипоподобни признаци и кисти при дивите животни, може да се наблюдава до домашните котки.

Заболяването при дивите животни е по-често в региони, където има по-голям брой от домашните любимци. Смята се, че в света живеят към 600 милиона домашни котки.

Отдавна е открито, че токсоплазмозата се популяризира посредством изпражненията на котките и че дивите животни са доста уязвими на заболяването, само че моделите на разпространяване на заболяването в дивата природа до момента са едва изследвани.

Затова откривателите проучили стотици оповестени проучвания на диви животни, наранени от токсоплазмоза с данни за над 40 000 екземпляра от 238 типа и са открили, че разпространяването на паразита T. gondii, причиняващ заболяването, се свързва с гъстотата на популацията и по-високите температури.

Авторите на проучването заключават, че " патогенното замърсяване от свободно движещи се домашни котки евентуално играе основна роля, защото за разлика от дивите котки, домашните са тясно свързани с хората ".
Използвани да материали на БТА
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР