За добро, или зло - малко са хората, които се

...
За добро, или зло - малко са хората, които се
Коментари Харесай

Унгария - спящ футболен гигант, който не буди страх

За положително, или зло - малко са хората, които се вълнуват, че утрешният ден ще бъде извънредно значим за българския народен тим по футбол. Вглъбени от трансферната сага към Кирил Десподов, медии и почитатели не помниха за идния полуфинален бараж против Унгария за Евро 2020.
 Парите не са всичко? Десподов взима 1,2 млн. на година в Лудогорец
Парите не са всичко? Десподов взима 1,2 млн. на година в Лудогорец

По 100 000 лв. месечно за национала

Вярно е, че " трикольорите " от дълго време стопираха да вълнуват родния ентусиаст поради поредицата от неудачи, само че колкото и необикновено да звучи, Георги Дерменджиев и компания са единствено на две победи разстояние от класиране на огромен футболен конгрес. Грандиозно достижение, което не се е случвало от 2004 година.
 Снимка 494837
Източник:

С оглед представянето ни против Ирландия и Уелс, мотиви за непремерен оптимизъм нямаме, само че домакинският фактор е нещото, което ще може да ни даде леко преимущество по отношение на Унгария. Тим, който е позициониран на едно равнище с нашите " лъвове " в йерархията на европейския футбол.
 БФС чака през днешния ден отговор от страната,
БФС чака през днешния ден отговор от страната, " лъвовете " упражняват дузпи за Унгария

Селекционерът Георги Дерменджиев и екипът му даже са обсъждали съответен ред на изпълнителите

Малко повече от 24 часа преди началото на баража, дано се срещнем, по-детайлно, със състава на " маджарите ".

СЛАВНО МИНАЛО, ТЪЖНО НАСТОЯЩЕ

Унгарският футбол е добре прочут със славната си история и велики играчи. Достатъчно би трябвало да ни приказват двете втори места на Световните финали през 1938 (Франция) и 1954 (Швейцария). Бронзовите медали от Евро 1964 в Испания, както и трите олимпийски трофеи във футболния шампионат на Игрите през 1952 (Хелзинки), 1964 (Токио), 1968 (Мексико Сити).
 Златният тим на Унгария от 1953 година. Клекнали: Лантош, Пушкаш, Грошич. Прави: Лорант, Бужански, Хидегкути, Кочиш, Закариас, Чибор, Божик, Будай.
Източник:

Златният тим на Унгария от 1953 година. Клекнали: Лантош, Пушкаш, Грошич. Прави: Лорант, Бужански, Хидегкути, Кочиш, Закариас, Чибор, Божик, Будай.

Пушкаш, Кочиш, Грошич, Флориан Алберт, Лайош Тихи и Ференц Бене пък са единствено част от плеадата маджарски футболисти, окичили с безгранична футболна популярност своята татковина.
 Христо Стоичков: България ще бие Унгария и ще играе на Европейското
Христо Стоичков: България ще бие Унгария и ще играе на Европейското

" Не мога да си показва, че няма да сме на шампионата "

Колкото е популярен в предишното, толкоз и несъвършен в сегашното е отбора на Унгария. Забележете, " червено-зелените " не са с е класирали на Световно състезание от 1986 година! На Европейско бяха през 2016-а, само че преди този момент не бяха взели участие в конкуренцията от 1972 година.

Именно класирането на юбилейното Евро 2020 ще бъде от фундаментално значение, както за противника ни, по този начин и за българския тим.

ПРОГРЕС

През последните години в унгарския футбол се влагат много средства. Показателно е построяването на редица нови игрища, с потенциал над 15 000 души. Става въпрос за " Дьошгьори Стадион " (15,325 души), " ЕТО Парк " (15 600), " Нагиердей Стадион " (20 340), " Групама Арена " (22 340) и несъмнено перлата в короната - " Пушкаш Арена " в Будапещ, който е с потенциал 67 215 души и единствено преди седмици бе хазаин на финала за Суперкупата на Европа.
 Снимка 498391
Източник:

Именно този стадион ще одобри мачове и от Европейското следващата година, освен това в група F, в която може да попадне и нашият народен отбор, при триумф в тези прословути баражи.
 Официално: Доминик Янков избра България пред Канада
Официално: Доминик Янков избра България пред Канада

Беше извикан от Георги Дерменджиев

Прогресът и в локалната ОТП Банк лига е сериозен, като много вложения се наливат в грандовете Ференцварош и МОЛ Фехервар. И двата отбора са прекомерно положителни познайници на Лудогорец в евротурнирите. Неслучайно " зелено-белите ", водени от украинската легенда - Серхий Ребров, се завърнаха в групите на Шампионската лига след 25-годишно очакване.
 Снимка 388333
Източник:

Това, че парите в унгарската лига са съществени, потвърждава и българска инвазия там през последните 1-2 години. Път за сънародниците ни проправи Георги Миланов, който имаше доста положителни моменти с екипа на МОЛ Фехервар. След това Камен Хаджиев се причисли към Академия-Пушкаш, където към момента се показва на висота, Галин Иванов игра за Халадаш половин сезон, Александър Тонев подписа неотдавна с Кишварда, а пък Антонио Вутов заигра за Мезьокьовешд-Жори след раздялата си с Ботев (Пд).
 Снимка 497416
Източник:

Голямата изненада в тамошното състезание беше отпадането на исторически отбор като Дебрецен, където сега играе и най-популярният футболист на Унгария през последните години - Балаш Джуджак. Той обаче не откри място в селекцията на Марко Роси за идния конфликт на " Васил Левски ".

НАЦИОНАЛНИЯТ ТИМ

Унгарците се намират на 52 място в ранглистата на ФИФА. Най-голямата им победа, и да не ви се има вяра, е против Франция с 13:1 през 1927 година. Загуба №1 в историята им пък е нанесена от Нидерландия с 1:8 преди две години.

За мача против България, както и борбите за Лига на нациите с Русия и Сърбия, италианецът Марко Роси повика трима вратари и 23 полеви състезатели. От листата му отпадна, както към този момент казахме Балаш Джуджак, а също по този начин и сърцатият халф Ласло Клайнхайслер, който в обтегнати връзки с наставника. Изненадата е името на Кьонвеш Норберт, който може да дебютира за родината си на 31 години.

Схема на игра

Типично за модерната италианска школа, селекционерът Марко Роси залага на схемата 3-5-2. Лично за мен, цялостната философия, въвлечена в тази тактика, ненапълно ми припомня тази на нашия Локомотив (Пд). Трима нападателни централни бранители, като единият от тях е претрупан с изнасянето на топката. Приоритетно за унгарците това е Адам Ланг . Неуморими халф-бекове, които имат идентична роля и във фаза по този начин и във фаза отбрана - Барнабаш Бесе и Филип Холендер . Един пределно изобретателен полузащитник в центъра на терена, който се нагърбва с организирането на офанзивите. И двама централни нападатели. При по-дефанзивна тактика, Роланд Салай може да играе зад Адам Шалай, а при желанието за повече заостреност, двамата играят един до друг, а зад тила им със свободна роля е Доминик Шабошлай.
 Доминик Шоболшай е едно от настоящите трансферни имена в Европа.
Източник:

Доминик Шоболшай е едно от настоящите трансферни имена в Европа.

Вероятен състав

Сигурен титуляр на вратарския пост ще бъде Петер Гулаши от Република България Лайпциг. Стражът бе с главен принос за положителното показване на " биковете " през миналия сезон, когато доближиха до полуфиналите на Шампионската лига. Не забравяйте, че цели 5 години, той бе благосъстоятелност на британския гранд Ливърпул. Амбиции за място измежду стартовите 11 има и Денеш Дибуж, който прави доста мощни игри с екипа на Ференцварош.
 Вратарят на Република България Лайпциг - Петер Гулаши
Източник:

Вратарят на Република България Лайпциг - Петер Гулаши

Големите проблеми на Унгария са в центъра на отбраната. Поради този факт на Марко Роси се наложи да вземе двама дебютанти. Акош Кечшкеш от Лугано и Лоик Него от МОЛ Фехервар. Вторият си е породист французин, само че защото няма мачове за националния отбор на родината си, бе натурализиран. Няма да бъде изненада, в случай че попадне измежду тройката бранители. За нея сигурни са Вили Орбан от Република България Лайпциг и Адам Ланг , който се намира в отлична форма поради рейда на кипърския Омония в евротурнирите. Атила Шалай от Аполон (Лимасол) също може да получи късмет за изява, макар неубедителното си показване против Русия, при загубата с 2:3 в шампионата Лига на нациите.
 Здравко Лазаров: Лошото е, че във водещите ни тимове играят малко Българи
Здравко Лазаров: Лошото е, че във водещите ни тимове играят малко Българи

" Важно е националите да слушат Георги Дерменджиев "

Без сериозна конкуренция за позицията халф-бекове , която както към този момент казахме, е от решаващо значение за играта на унгарците, са Барнабас Бесе и Филип Холандер . Първият е съотборник с Кристиян Малинов в белгийския Льовен, до момента в който вторият играе в Партизан от лятото, като преотстъпен от швейцарския Лугано. Вече има и гол с националната фланелка - против Черна гора за загубата с 1:2 в контрола през 2019 година.
 Съотборникът на Кристиан Малинов в Льовен - Барнабас Бесе
Източник:

Съотборникът на Кристиан Малинов в Льовен - Барнабас Бесе

В средата на терена най-вече ще се чака от звездата Доминик Шабошлай . Футболистът, който може да измисли всичко най-креативно в интерес на " маджарите ". На клубно равнище брани цветовете на Залцбург, а през лятото името му се загатваше за трансфер в Милан или Манчестър Юнайтед. Говорим за млад и доста първокласен играч, който би трябвало да бъде оптимално лимитиран от нашата двойка опорни халфове. Все още не се знае дали ще вземе присъединяване в срещата, защото е подложен под карантина поради контакт със инфектиран с COVID-19. Липсата му може да бъде огромно преимущество за нас. Сигурно е, че няма съответен заместител на своята позиция.

Важна роля като отбранителен полузащитник ще има Адам Наги , който играе в отбора от Чемпиъншип -Бристол Сити. Преди това натрупа опит и в Серия " А " с Болоня. Негов сътрудник в прекъсването на офанзивния български порив ще бъде Давид Сигер. Играч, развил се напълно в унгарското състезание. Юноша на Дебрецен, играещ най-хубавия си футбол със състава на Ференцварош.

Атаката на Унгария ще бъде поверена на Адам Шалай (Майнц 05) и Роланд Салай (Фрайбург). Двамата са построили добър тандем и това не разрешава да забележим в игра голов терминатор като Неманя Николич . Футболист, който на клубно равнище не стопира да бележи, само че за националния отбор е сериозен дебитор с едвам 6 гола в 29 мача. Очакванията са, че той би могъл да се появи след почивката на мача в София.
 Капитанът на Унгария - Адам Шалай е най-резултатният състезател от актуалната групировка на отбора - 21 гола в 63 мача.
Източник:

Капитанът на Унгария - Адам Шалай е най-резултатният състезател от актуалната групировка на отбора - 21 гола в 63 мача.

ИЗВОД

И по този начин, унгарците са подготвени за решителна борба в София. На пръв взор, тимът им е една концепция по-сработен от нашия, само че не може да се каже, че влизат в ролята на любимци. Проблемите в отбрана ще бъдат главния коз за националите ни. " Маджарите " не са изключително положителни и при статични положения. Да се надяваме, че селекцията на Георги Дерменджиев ще се възползва от всички тези недостатъци и ще реализира желан триумф, който да ни приближи още по-близо до заветното място на Евро 2020.
 Васил Божиков поема капитанската лента в националния тим
Вариант номер 3 поема капитанската лента в националния тим

Първи избор бе Петър Занев, следван от Георги Костадинов
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР