За дни любимият олигарх на Путин Олег Дерипаска се превърна

...
За дни любимият олигарх на Путин Олег Дерипаска се превърна
Коментари Харесай

Когато САЩ ударят, как санкциите не заглъхват

За дни обичаният олигарх на Путин Олег Дерипаска се трансформира в интернационален бизнес парий

© Reuters - Наказателните ограничения в композиция със заканите на Тръмп към Москва да се приготви за политащите към Сирия американски ракети доведоха до паническа ликвидация на съветски активи и срив на рублата.

- Най-яркият образец за световния мащаб на вредите е Олег Дерипаска. Крахът на неговата компания " Русал " има капацитета да размести международния пазар на алуминий. Още по тематиката
Руският олигарх Дерипаска е пред банкрут поради глобите от Съединени американски щати

Акциите на съветския алуминиев колос " Русал " се сринаха на тържищата
10 апр 2018
Отношенията сред Съединени американски щати и Русия още веднъж се обтегнаха поради Сирия и глобите

Тръмп съобщи, че ще отговори " със мощ " на хипотетичната химическа офанзива в сирийския град Дума
10 апр 2018
Путински застой

Независимо от сигурното преизбиране на Путин отговорът на въпроса какво следва е сложен
16 мар 2018
Кой пусна мръсната бомба в Солсбъри

След покушението против Сергей Скрипал връзките сред Лондон и Москва слязоха на най-ниското равнище от десетилетия
15 мар 2018
Операция " Последен мандат "

Преизбирането на Владимир Путин на президентските избори в Русия през март е отвън подозрение. С това обаче ще стартира борбата за негов правоприемник
5 яну 2018
Руски компании стартират да реалокират парите си към Азия

" Мегафон ", " Норилск никел " и " Новатек " се пренасочват от американския към хонконгския $
3 авг 2014

Вече изглеждаше, че пазарите са претръпнали към оповестяването на нови наказания против Русия и са почнали да ги пренебрегват. Просто тъй като наказателните ограничения някак са изгубили жилото си и съветската стопанска система се е научила да живее с тях през миналите години след анексирането на Крим. Спокойствието се изпари на 6 април, когато Вашингтон оповести следващия рунд наказания. И този път резултатът беше колкото гръмотевичен, толкоз и мъчителен.

Американският удар е ориентиран против 7 съветски олигарси и техните компании и 17 държавни чиновници, част от които са от близкото обграждане на президента Владимир Путин (виж карето). Шоковите талази обаче се разпространиха надалече, защото някои от глобените компании са с световен бизнес и значимо наличие на международните финансови и стокови пазари. Ключовата разлика този път е, че ограниченията включват възбрана американци да вършат бизнес със глобените компании и лица плюс предизвестие за не-американци, че ще бъдат осъдени, в случай че имат " значими транзакции " с тях. " Това е неразучена територия. В предишното Министерството на финансите на Съединени американски щати доста внимаваше за две неща - първо, да не визира американски вложители и второ, да не удря фондовите пазари. Този път глобите се отразяват и на двете ", споделя управител от американска компания за ръководство на активи пред Reuters.

Най-яркият образец какво значи това е Олег Дерипаска. За два дни неговите най-големи обществени компании Еn+ (листната на Лондонската борса) и " Русал " (на борсата в Хонконг) изгубиха над половината от цената си, или близо 6 милиарда $. " Всичко се свежда до напълно елементарен въпрос - дали ще продължавате да вършиме бизнес с Дерипаска или със Съединени американски щати. Това е блокиращо деяние. Те споделят на Дерипаска: " Ти си приключен, когато става въпрос за бизнес в долари, " обобщава пред Bloomberg Браян О`Тул, някогашен чиновник на американската Служба за надзор на задграничните активи, която изготвя глобите.

Каскадният резултат от наказателните ограничения в композиция със заканите на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп към Москва да се приготви за политащите към Сирия американски ракети докара до френетична ликвидация на съветски активи. Резултатът е, че рублата претърпя най-лошата си седмица от 1999 година насам, а съветските тържища светеха на алено. По-големият въпрос е каква е вероятността протичащото се да прекърши нежното възобновяване на излизащата от двегодишна криза съветска стопанска система. И отговорът зависи от това дали суматохата ще бъде овладяна.

Седем с един удар

Само преди шест месеца Олег Дерипаска, считан за обичания олигарх на съветския президент Владимир Путин, беше стъпил на върха на света. Той тъкмо беше направил незабравим пробив - листването на неговия хидроенергиен и алуминиев холдинг En+ на Лондонската фондова борса. Това беше първата съветска компания, позволена на този пазар след въвеждането на западните наказания против Русия през 2014 година

Сега с един размах от Вашингтон Дерипаска бе трансфорат в интернационален финасов парий, а две от перлите на бизнес империята му, " Русал " и En+, са застрашени да изпаднат в механически банкрут. Тътенът от рухването отекна чак до основаната в Швейцария Glencore, най-голямата компания за рандеман и търговия със първични материали в света. За да избегне болестта, нейният изпълнителен шеф Иван Глазенберг бе заставен да разгласи, че излиза от борда на " Русал ". Допълнителен пестник за Дерипаска бе решението на Лондонската борса скъпи метали (LME) да приключи търгуването на алуминий от " Русал ", което още повече ще затрудни съветската компания да пласира продуктите си.

Драмата на " Русал ", производител номер две на алуминий в света с дял от 9% в световната продукция, има капацитета да размести международния пазар на алуминий и да провокира пренареждане на потоците на доставки. Още повече че идва на фона на наложените от Тръмп мита върху вноса на алуминий в Съединени американски щати.

Макар останалите шестима олигарси в наказателния лист на Вашингтон да не провокираха толкоз мощен отзив, колкото Дерипаска (който е и обект на следствие от американския специфичен прокурор Робърт Мюлър поради връзките му с някогашния управител на акцията на Тръмп Пол Манафорт), измежду тях също има забавни имена. Като да вземем за пример това на финансиста Виктор Векселберг, който бе измежду гостите на церемонията по встъпването в служба на американския президент.

Според Вашингтон съображение за глобите са връзки с дейностите на Русия в Крим, Сирия, Украйна, както и опитите й за интервенция в западни страни, в това число посредством кибероперации. Докато при предходните американски наказания всяка наказателна мярка бе обвързана с ясно посочена причина, този път подборът наподобява ненапълно случаен. И това подхранва страхове измежду съветските бизнес кръгове, че всеки, който постоянно си взаимодейства с Кремъл или заема значима позиция в стопанската система на страната, може да се трансформира в цел.

" Сега никой в топ 100 на най-богатите руснаци не може да бъде сигурен, че няма да бъде идващият ", разяснява пред Dow Jones Тимъти Аш, анализатор от лондонската BlueBay Asset Management. Което е повода освен акциите на обособени компании, а целият съветски пазар да потъне. Както обобщава Кристофър Гранвил, ръководещ шеф на консултантската компания Trusted Sources, " това е помитаща офанзива против съветския хайлайф ". Нищо, че очакванията натискът да докара до обръщането на членове на този хайлайф против Путин може да се окажат пресилени.

Този път боли

Кремъл към този момент даде обещание помощ на осъдените компании, даващи работа на стотици хиляди руснаци, както го прави от 2014 година насам. Само че въпросът не е единствено дали желае да им помогне, само че и дали може. В последните три години Кремъл изхарчи близо 6.4 трлн. рубли от Резервния фонд и Фонда за национално богатство (ФНБ), с цел да поддържа стопанската система. Сега във ФНБ са останали към 3.7 милиарда рубли и в случай че глобите се окажат продължителни и обсегът им се разшири, тази " възглавница " може да се окаже незадоволителна, отбелязва публицистичен коментар на в. " Ведомости ". И прибавя, че за Кремъл няма да е елементарно да изяснява на обедняващите руснаци за какво са длъжни да заплащат за спасяването на милиардни бизнеси.

Добрата вест за възстановяващата се съветска стопанска система е, че за разлика от преди четири години този път глобите не идват на фона на спадащи цени на петрола, които изиграха решаваща роля за изпадането й в криза. Освен това съветските банки и корпоративният бранш са в по-добра форма от преди и са разтоварили огромна част от задълженията си в непозната валута.

И въпреки всичко ходовете на Вашингтон усилват рисковете пред съветската стопанска система. Едно от директните последици е, че " към този момент не може да се чака централната банка да намали лихвите през идната половин година, " предвижда икономическият консултант на Путин и някогашен финансов министър Алексей Кудрин. Очакванията към момента са тази и идната година съветският Брутният вътрешен продукт да означи растеж от малко под 2%. Но за повече от това в дълготраен проект ще са нужни решителни промени плюс вложения. А хладният полъх на глобите може да изплаши и отблъсне тези задгранични вложители, които в последно време бяха почнали още веднъж да гледат по-положително на Русия. Както споделя пред в. Financial Times шеф на западен фонд, фокусиран върху вложения в Русия, " когато пристигнаха първите наказания, всички си мислеха, че те ще бъдат краткотрайни. Едва в този момент хората осъзнават, че още дълго ще бъде по този начин ".
Кой кой е измежду глобените
На 6 април Съединени американски щати оповестиха наказания против 7 олигарси, 12 компании и 17 високопоставени държавни чиновници. Ето кои са те:

Олигарси и компании:
- Олег Дерипаска, управлява Еn+, " Русал ", " Базов детайл ", " Група ГАЗ ", " Агрохолдинг Кубан ", " Б-Финанс ", " ЕвроСибЕнерго ", " Руски машини ". Според сп. Forbes той е 19 по благосъстояние в Русия със положение от 6.7 милиарда $. " Русал " има активи в Италия, Ирландия, Швеция, Нигерия, Гвиана и Гвинея, както и дял в австралийската QAL, най-голямата алуминиева рафинерия в света.
- Виктор Векселберг, притежател на холдинга " Ренова ". Forbes го подрежда на 9-о място по благосъстояние в Русия с 14.4 милиарда $. Освен в Русия " Ренова " има активи в Съединени американски щати и Европа.
- Кирил Шамалов управлява " Лагода Мениджмънт " и е миноритарен акционер в нефтената " Сибур " (компанията не е санкционирана). Състоянието му внезапно се усилва след брака с дребната щерка на Путин и съгласно Forbes е 1.4 милиарда $.
- Андрей Скоч, народен представител и предприемач, 23-ти по благосъстояние, съгласно Forbes със положение от 4.9 милиарда $
- Сулейман Керимов, народен представител, управлява най-голямата съветска компания за злато " Полюс-голд " (не е санкционирана). Според Forbes положението му е 6.4 милиарда $. Керимов е разследван за данъчни измами във Франция, като Кремъл се пробва да му помогне с разрешаването на случая.
- Владимир Богданов - управлява " Сургутнефтегаз " (вече обект на предходни санкции). Според Forbes благосъстоянието му възлиза на 1.8 милиарда $.
- Игор Ротенберг - управлява " Газпром Бурение " и е наследник на колегата по джудо на Путин Аркадий Ротенберг, който към този момент е обект на наказания. Според Forbes синът е 93-ти по благосъстояние в Русия с 1.1 милиарда $.
- глобени са и държавната оръжейна компания " Рособоронекспорт ", и притежаваната от нея " РФК-Банк "

Правителствени чиновници:
Андрей Акимов, ръководител на борда на " Газпромбанк "
Алексей Дюмин, губернатор на Тулска област
Андрей Костин, президент на банка ВТБ
Алексей Милер, ръководител на управителния съвет на " Газпром "
Михаил Фрадков, президент на съветския Институт за стратегически проучвания
Сергей Фурсенко, член на борда на " Газпром петрол "
Олег Говорун, шеф на президентската работа за социално-икономическо съдействие с Абхазия и Южна Осетия
Владимир Колокольцев, министър на вътрешните работи
Константин Косачев, ръководител на комисията по външни работи в Съвета на РФ
Николай Патрушев, секретар на Съвета за сигурност на РФ
Евгений Школов, консултант на президента по кадровите въпроси
Владислав Резник, народен представител в съветската Дума
Александър Торшин, подуправител на Руската централна банка
Владимир Устинов, пълномощен представител на президента в Южния федерален окръг
Тимур Валиулин, шеф на Главното ръководство за противопоставяне на екстремизма към вътрешното министерство
Александър Жаров, началник на Роскомнадзор
Виктор Золотов, началник на Националната армия и член на Съвета за сигурност на РФ
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР